Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Реабілітація після спинномозкової травми

Під травмами спини зазвичай мають на увазі хребетно-спинномозкову травму (ХСМТ): порушення цілісності хребців, хребетного стовпа і власне спинного мозку. Щорічно в Україні отримують спінальні травми близько 2,5 тисячі людей, 80 % з яких стають інвалідами. Імовірність позитивного результату травми залежить від двох чинників:

  1. Своєчасність і професіоналізм в наданні першої допомоги.
  2. Правильно складений курс реабілітації.

Настільки високий рівень інвалідизації пов'язаний, в основному, з недостатньою увагою до періоду реабілітації з боку пацієнта і його близьких. Існує думка, що якщо людину паралізувало, то це вже назавжди. Проте фахівці неврологічних центрів доводять, що при правильному підході до реабілітації і великому бажанні пацієнта одужати на ноги встають навіть самі «безнадійні» хворі.

Реабілітація після ХМСТ повинна починатися одразу ж, коли стан постраждалого стабілізується і не буде потрібна штучна підтримка основних життєвих функцій організму. Спеціалісти неврологічного відділення визначають локалізацію і ступінь пошкодження спинного мозку, роблять прогнози щодо часу і повноти можливого відновлення, а також розробляють найбільш ефективну програму реабілітації для конкретного пацієнта. З хворим працює ціла команда фахівців: невролог, реабілітолог, фізіотерапевт, кінезотерапевт, ерготерапевт. Також у процесі психологічної та соціальної реабілітації завжди бере участь психолог, тому що вплив позитивного настрою на ефективність відновлення давно доведений.

Найефективнішими методами в реабілітації після спінальної травми є ·

●     локомат-терапія зі спеціальними роботизованими ортезами,
●     бобат-терапія із застосуванням шин, ортезів й інших пристосувань,
●     ЛФК,
●     мануальна терапія,
●     масаж,
●     міостимуляція слабкими електричними струмами.

Процес відновлення проходить під контролем реабілітолога і, при необхідності, своєчасно коригується. Зазвичай після лікування у реабілітаційному центрі хворий виходить з максимально відновленими функціями. Але й після виписки зі стаціонару важливо відвідувати реабілітаційні заняття до максимального відновлення рухових функцій, а також проводити заходи із зміцнення м'язів спини. Також необхідно проводити активну роботу з психологом.