Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Рухова реабілітація після інсульту

Однією з характерних особливостей інсульту є порушення рухових функцій: парези та паралічі кінцівок. Реабілітацією хворого займаються кінезіологи, ерготерапевти, масажисти, мануальні терапевти, остеопати, фізіотерапевти.

Відновлення проводиться поетапно: спочатку хворий виконує великі рухи і поступово переходить до все більш дрібних. Наприклад, реабілітація верхніх кінцівок починається з простого підйому руки до рівня грудей, потім будуть кругові оберти всією рукою або тільки передпліччям, а закінчується застібанням дрібних ґудзиків і заведенням нитки в голку. Важливо чітко відслідковувати, щоб вправи не були занадто легкими, такими, що не матимуть жодного реабілітаційного ефекту. Але вони і не мають бути занадто складними чи практично нездійсненними, бо такі вправи відбивають бажання і надію на відновлення.

У реабілітаційних центрах відновленням пацієнтів після інсульту займається група реабілітологів, кінезіологів і масажистів. Відділення реабілітації оснащено сучасними тренажерами, які допомагають відновити порушені функції руху: збереження вертикального положення і ходьбу, великі рухи кінцівками, дрібну моторику рук.

Особливо ефективно проявила себе апаратна локомат-реабілітація за допомогою роботизованих тренажерів, які допомагають тілу «згадати», як воно повинно рухатися, виконуючи ту чи іншу дію. Наприклад, роботизований комплекс ArmeoSpring допомагає відновити різні рухи рук (згинання/розгинання, повороти, розмашисті рухи) навіть у найважчих випадках, коли традиційні реабілітаційні методи неефективні.