Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Мовленнєва та психологічна реабілітація після інсульту

Відновлення мовлення

Порушення мовлення, надбані внаслідок перенесеного інсульту, називаються афазіями. Їх можна розділити на кілька видів:

●     хворий розуміє мовлення, але не може говорити сам, виходять нечленороздільні звуки;
●     людина не розуміє мовлення, звернене до неї, чує просто набір звуків (хоча при цьому його особисте мовлення може бути збережене, але це складно виявити);
●     пацієнту складно розуміти і будувати речення, тому що він «забув» значення багатьох слів і назви багатьох предметів/явищ;
●     хворому складно проводити абстрактні зв'язки, розуміти метафори тощо, хоча розуміння простих коротких фраз збережено.

Мовленнєвою реабілітацією займається логопед, який підбирає вправи залежно від особливостей мовленнєвих порушень: з одними пацієнтами в першу чергу необхідно буде заново вчити звуки, тренувати постанову мовленнєвого апарату, з іншими - «згадувати» слова, з третіми - будувати діалоги.

Психологічна та соціальна реабілітація

Людина, яка пережила інсульт і втратила частину функцій, нерідко впадає в стан депресії, тому що відчуває себе неповноцінною, непотрібною суспільству і тягарем для родичів. Психологічна підтримка хворого вкрай важлива, адже, перебуваючи в позитивному і оптимістичному настрої, людина більш мотивована на якнайшвидше відновлення і повернення до активного соціального життя.

Психолог або психотерапевт проводить роботу не тільки з хворим, але і з його найближчим оточенням, підказує, як слід поводитися з пацієнтом, аби й самим не піддатися смутку, якими техніками і прийомами можна користуватися для створення доброзичливої атмосфери вдома.

Неврологи і реабілітологи нагадують: комплекс всіх видів реабілітації, своєчасний початок відновлювальних заходів і адекватне їх коригування можуть повністю позбавити хворого наслідків інсульту і повернути йому колишні радощі життя.