Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Травма спинного мозку

Травма спинного мозку - це серйозна проблема, яка має не тільки медичні, але й тяжкі соціальні наслідки. В Україні щорічно травмується близько двох тисяч людей, причому більшість з них - це люди молодого віку. І багато з постраждалих залишаються інвалідами, прикованими до ліжка або дуже обмеженими у русі, такими, що потребують постійної допомоги зі сторони. Основними причинами травм спинного мозку є:

●     падіння з висоти на сідниці/спину/голову (в тому числі і удар об дно водойми при пірнанні),
●     автокатастрофи,
●     різке перевантаження хребта (різкий нахил, невдалий поворот, ривкове підняття великої ваги),
●     рідко - лікарська помилка при операції на хребті.

Види травм спинного мозку

Травми хребта зазвичай розділяють на три великі групи, які відрізняються за ступенем пошкодження самого спинного мозку та інтенсивності симптоматики:

  1. Травми хребта без порушень функцій спинного мозку.
  2. Травми хребта з пошкодженням спинного мозку.
  3. Повний розрив хребетного стовпа і спинного мозку.

За характером пошкодження також виділяють кілька типів травм. Це може бути струс спинного мозку, забій, здавлювання, крововилив в оболонки спинного мозку (гематомієлія), розтрощення або розрив хребта і спинного мозку. Найчастіше травматизація настає в V–VІ шийних, ХІІ грудному і І–ІІ поперекових хребцях.

Незалежно від ступеня травматизації такий стан потребує неврологічного дослідження і лікування, адже внаслідок порушення роботи спинного мозку суттєво знижується якість життя людини.