Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми травми спинного мозку

Спинний мозок виступає «посередником» між органами/кінцівками і головним мозком (ГМ). При пошкодженні спинного мозку ГМ перестає (частково або повністю) отримувати інформацію про органи, які знаходяться нижче місця травмування. Залежно від локалізації коливаються і симптоми, але чим вище уражений спинний мозок, тим більші і серйозніші будуть ознаки:

●     локальний біль в місці пошкодження й ірадіація в кінцівки (при пошкодженні шийного відділу - в руки, поперекового - у ноги),
●     втрата поверхневої, але збереження глибинної чутливості, рідко - повна втрата,
●     іноді - гіперчутливість, відчуття болісного оніміння,
●     зниження м'язового тонусу нижче місця травми, швидко розвивається м'язова атрофія,
●     парези і паралічі нижніх кінцівок (при травмі в шийному відділі - ще й рук),
●     вегетативні розлади (порушення терморегуляції, потовиділення),
●     порушення роботи органів таза: нетримання сечі і калу або, навпаки, неможливість самостійно випорожнитися, статева дисфункція.

При серйозних травмах розвивається так званий спінальний шок - комплексне порушення всіх функцій спинного мозку нижче місця пошкодження. Стан шоку може тривати до декількох місяців, також уламки хребта, що залишились у спинному мозку, можуть подразнювати його і продовжувати шок. Спінальний шок має симптоми повного переривання хребетного стовпа, що ускладнює візуальну діагностику ступеня травми спинного мозку для надання екстреної допомоги.

Родова травма спинного мозку

Травма може наступити внаслідок патологічних пологів, як наслідок вроджених аномалій або через необережні дії медперсоналу. Зовні виражається в м'язовій млявості, дитина слабо кричить і насилу дихає, знижена рухова активність нижніх кінцівок (при цьому вроджені рухові рефлекси присутні), анус зяє, на УЗД реєструється деформація сечового міхура.

При сильній травмі новонароджений гине протягом декількох днів через дихальну недостатність. В інших випадках з часом спинний мозок відновлюється, і дитина до року вже не дуже відстає у фізичному розвитку від однолітків. Інтелектуальна сфера не страждає.