Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Види цифрової рентгенографії

Рентгенологічне дослідження (РД) можна розділити на кілька видів, залежно від досліджуваних органів і систем:

●     ортопанорама і прицільна рентгенограма в стоматології,
●     рентгенологічне дослідження голови (найчастіше використовується для діагностики гострого синуситу, кіст і новоутворень у навколоносових пазухах і головному мозку),
●     РД хребта (діагностика травм, неврологічних і ортопедичних захворювань),
●     РД кінцівок і суглобів,
●     рентген грудної клітки і легенів (найбільш інформативний метод діагностики запалення легенів, туберкульозу, раку легенів),
●     контрастне РД внутрішніх органів і кровоносних судин.

Найчастішими причинами проведення рентгенографії є різні травми (тріщини в кістках і переломи), неврологічні симптоми (біль в спині і шиї, запаморочення, оніміння кінцівок), болісність і порушення функції суглобів, діагностика гострого синуситу і запалення легенів.

Також часто проводиться рентгенографія поперекового відділу хребта. На це дослідження пацієнта зазвичай направляє невролог (або травматолог, за наявності травми) з підозрами на грижі й протрузії міжхребцевих дисків, для діагностики остеохондрозу, спондильозу, анкілозу, лістезу хребців, артрозу міжхребцевих суглобів і інших запальних або дегенеративних захворювань. Рентгенографія поперекового відділу хребта може проводитися в кількох проекціях, а також зі зміною положення тіла для отримання більш повної картини за наявності нестабільності хребців.

Найпоширенішим рентгеноскопічним дослідженням хребта є рентгенографія шийного відділу, особливо останніми роками, коли люди більшу частину часу проводять біля моніторів комп'ютерів або зі смартфонами. Постійне «ненормальне» положення голови дає сильне навантаження на шийні хребці і викликає безліч неврологічних симптомів, за якими найчастіше криється шийний остеохондроз або спондилолістез шийних хребців.