Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Як проходить прийом у терапевта?

Прийом у терапевта складається з декількох етапів. Перший етап первинної консультації полягає в реєстрації скарг пацієнта:

●     де і як болить (або зазначається будь-який інший вид неприємних відчуттів),
●     як довго і як часто,
●     з якою періодичністю,
●     за яких обставин відчуття з'явилися вперше,
●     в яких умовах вщухають і, навпаки, загострюються тощо.

Далі лікар уточнює:

●     чи були колись такі відчуття,
●     які взагалі скарги по здоров'ю є у пацієнта (а не сфокусовані на конкретному органі, що турбують нині найбільше),
●     які є діагностовані хронічні захворювання,
●     випадки гострих станів, які не перейшли в хронічну форму (наприклад, гострий цистит),
●     випадки травм і оперативного втручання,
●     які хвороби діагностовано у найближчих родичів,
●     чи приймає хворий будь-які лікарські препарати постійно,
●     який спосіб життя веде (переваги в їжі, сидячий або активний спосіб життя, умови життя і праці, режим сну і неспання, наявність шкідливих звичок).

Наступний етап консультації - діагностичний: огляд шкірних покривів та видимих слизових, вимірювання температури, артеріального тиску, пульсу, частоти дихання, реєстрація інших об'єктивних даних (набряк суглобів, варикозне розширення вен, викривлення постави тощо). Якщо отриманих даних досить для постановки діагнозу, терапевт призначає лікування і дату наступного візиту.

Якщо ж наявних даних недостатньо, а захворювання явно виходить за рамки компетенції лікаря, він призначає додаткові аналізи (УЗД, ЕКГ, рентгенографію, лабораторні дослідження крові та інші) і дає направлення до вузького спеціаліста, в чиїй юрисдикції знаходиться передбачуване захворювання. На цьому допомога терапевта закінчена.

Однак не варто розуміти роботу цього лікаря лише як первинну консультацію для подальшого направлення до невролога, гастроентеролога або нефролога. Важливо вибрати свого постійного терапевта (бажано навіть сімейного лікаря), який буде мати інформацію про всі захворювання конкретного пацієнта і сім'ї, динаміку показань різних досліджень, про препарати, які пацієнту коли-небудь призначали, спадкову обтяженість. Саме терапевт контролює своєчасне проходження диспансерних оглядів хронічними хворими, проводить заходи щодо вакцинації та дегельмінтизації своїх пацієнтів, нагадує про профілактичні заходи і користь здорового способу життя.