Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

2 листопада в Києві пройшов 2-й форум здоров'я

Пост-реліз

2 листопада в Києві пройшов 2-й щорічний Форум здоров'я. Головною темою Форуму стало обговорення запобігання та мінімізації факторів ризику як універсальної стратегії покращення громадського здоров'я.

Спікери Форуму, провідні світові та українські вчені в сфері громадського здоров'я, презентували останні дослідження з оцінки факторів ризику хронічних неінфекційних захворювань (НІЗ), тенденцій і актуальних викликів в епідеміології НІЗ. Окремий блок було присвячено політиці harm reduction (зменшення шкоди) та міжнародній практиці її впровадження як win-win стратегії громадського здоров’я.

У процесі обговорення були виділені основні складові реалізації даної політики та фактори, які впливають на її впровадження в Україні.

«В Україні занадто висока смертність від неінфекційних захворювань - лише в 2017 році ця цифра склала 574 000 осіб. Більшість експертів оцінюють скорочення смертності в розвинутих країнах (до 50-65%) як результат зниження ризиків у рамках політики зменшення шкоди» - прокоментувала проф. Олена Олександрівна Кваша, керівник лабораторії популяційних досліджень Інституту кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска НАМН України.

На форумі розглядалися напрямки політики harm reduction, які включають превентивні заходи у різних сферах образу життя людини – від харчування до шкідливих звичок. Президент Асоціації превентивної кардіології України, проф. Коваленко Володимир Миколайович, представив концепцію персональної медицини з використанням «Big Data» - з її допомогою можна спрогнозувати фактори ризику до появи критичного стану. Обговорювалася й проблема коморбідності – одночасної наявності декількох хронічних захворювань, пов’язаних між собою єдиним фактором і причиною.

Особливу увагу було приділено курінню – одній з найбільш серйозних проблем громадського здоров’я. Торакальний хірург і голова «Всеукраїнського респіраторного клуба», Симонець Євген Миколайович, впевнений, що саме куріння - основний фактор ризику для здоров’я населення, який представляє не меншу небезпеку й для оточуючих. Міжнародний досвід був представлений спеціалістами з Ісландії, Франції та Греції - вони обговорювали можливість реалізації політики harm reduction у контексті зниження ризиків від куріння.

Доктор Карл Снабйорсон, провідний експерт по боротьбі з курінням в Ісландії, поділився результатами впровадження альтернативних продуктів у якості способу відмови від куріння: «Завдяки альтернативним продуктам і замісній терапії Ісландія стала країною з самою низькою смертністю від куріння в Європі — лише 60 осіб на рік. Для порівняння, середній рівень смертності в Європейському Союзі становить 350 000 щорік».

Нейровчений і спеціаліст Асоціації з куріння, доктор Жак Ле Уезак (Франція) підкреслив значення альтернативних джерел нікотину при відмові від сигарет: «Багатьом важко відмовитися від куріння, оскільки при згоранні тютюну нікотин швидко поступає в мозок разом із іншими шкідливими речовинами та викликає залежність. Деякі люди намагаються самостійно відмовитися від звички, але процес проходить дуже важко, вони мучаться, та у більшості випадків зриваються. Саме через це боротьба з курінням має бути комфортною. Альтернативні системи доставки нікотину підтримують психологічне та фізичне здоров’я протягом часу, необхідного для повноцінної відмови. Як експерт можу сказати, що цей процес триває не менше року».

Експерти зійшлися на думці, що для успішної реалізації політики harm reduction в Україні потрібен перегляд державного регулювання продуктів зниженого ризику та їх використання як засобу відмови від куріння разом із медикаментозною терапією.

«У Великій Британії, США, Канаді альтернативні продукти доставки нікотину вже давно вивчені та доступні. Важливо зрозуміти, що політика зменшення шкоди – це інструмент, який доповнює основні заходи у боротьбі з тютюном. Альтернативні системи доставки нікотину — екстра-зусилля для завзятих курців, коли медикаментозна терапія не приносить бажаних результатів. Завдяки таким продуктам, вже в 2014 році в ЄС більше 6 млн. осіб відмовилися від традиційних сигарет, а багатьом вдалося значно скоротити інтенсивність куріння. А останні дослідження в США підтвердили, що при щоденному використанні електронних систем ефективність відмови збільшується в 6 разів», - підкреслив доктор Константінос Форсалінос, дослідник Центру кардіохірургії Онассиса, Греція.

На основі оцінки міжнародного досвіду та досліджень українських вчених, були визначені стратегічні кроки з трансформації системи превентивної медицини та впровадження політики зменшення шкоди. Їх реалізація допоможе значно скоротити ризики розвитку НІЗ, знизити рівень смертності та покращити громадське здоров’я. Це, в свою чергу, дозволить уникнути додаткових витрат на медицину та втрат від зниження продуктивності.

Форум пройшов за підтримки Асоціації кардіологів України, ДУ «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» НАМН України, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», ДУ «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. Л.І. Медведя», ГО «Всеукраїнська асоціація громадського здоров’я», ГО «Всеукраїнський респіраторний клуб», ГО « Всеукраїнська асоціація превентивної кардіології та реабілітації», Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

Резолюція 2го Форуму Здоров’я доступна на сайті.

Медіа-партнери: «Здоров'я України», «Новини медицини і фармації», «Український медичний журнал Часопис», «Тижневик Аптека».