Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Ультразвукове дослідження щитоподібної залози та внутрішніх органів

УЗД щитоподібної залози призначається ендокринологом при помітному ущільненні або набряку на передній частині шиї і для контролю вже діагностованих вузлів. Також показаннями до УЗД є безпричинні зміни ваги, підвищена пітливість, постійна слабкість і сонливість, перепади настрою, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту. При хворобах щитоподібної залози також завжди призначають дослідження гормонів.

УЗД черевної порожнини зазвичай призначається гастроентерологом з метою діагностики стану підшлункової залози, печінки і жовчного міхура, селезінки, заочеревинного простору. Іноді також в дослідження входить вивчення судинних структур в очеревині й УЗД шлунка (хоча для дослідження цього органу частіше призначають гастроскопію). Перед сонографією рекомендується 2-3 дні дотримуватися дієти, виключивши продукти, що сприяють газоутворенню: хліб, молоко, солодощі, фрукти й овочі (особливо яблука і капусту), а також, при необхідності, призначається Мотиліум, Еспумізан або Ентеросгель.

УЗД нирок і сечового міхура дозволяє визначити положення і стан нирок і сечового міхура: зсув, запалення, наявність «пісочку» або каменів і їх розташування. Призначається нефрологом або урологом при наявності скарг, а також всім вагітним жінкам в ході загального обстеження, тому що в період гестації на сечостатеву систему жінки навантаження істотно зростає. За 40-50 хвилин до процедури необхідно випити 1 літр води для кращої візуалізації сечового міхура.