Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

«Жіноче» УЗД

УЗД молочних залоз призначається гінекологом після мануального огляду грудей і виявлення ущільнень і набряклості. Рекомендовано проводити в 3-11-й дні менструального циклу. При виявленні мастопатії (розширення проток, наявність вузликів) або новоутворень лікуванням займається гінеколог або пацієнтка направляється на консультацію до мамолога.

УЗД органів малого тазу дозволяє діагностувати стан яєчників (виявити кісти або діагностувати полікістоз), фалопієвих труб, тіла матки (ущільнення ендометрія, новоутворення, аномалії розвитку), допомагає виявити запальні або спайкові процеси в малому тазі. Дослідження проводиться в двох положеннях: трансабдомінально (через черевну стінку) і трансвагінально (через піхву). За годину до дослідження рекомендується випити 0,5-1 л води і не мочитися. У профілактичних цілях рекомендується робити УЗД органів малого тазу 1-2 рази на рік (особливо жінкам в період менопаузи і клімаксу).

УЗД при вагітності дозволяє виявити вагітність, починаючи з 3-4 тижнів, отримати дані про співвідношення розвитку плода з показниками норми для даного терміну, прослухати серцебиття, визначити положення плаценти і пуповини, простежити кількість і якість навколоплідних вод, визначити стать дитини, її положення в матці тощо. У нормі за вагітність роблять до трьох УЗД. У разі патології - за потребою.

Однією з величезних переваг сонографії є можливість виявлення вроджених аномалій у плода. Рівень сучасної медицини дозволяє проводити операції внутрішньоутробно, і до моменту народження у дитини не буде й сліду, наприклад, від операції з приводу вади серця. Якщо ж вилікувати дитину неможливо, результати УЗД принаймні дають вибір батькам: народити свідомо хвору дитину або перервати вагітність.