Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

«Чоловіче» УЗД та дослідження суглобів

УЗД передміхурової залози дозволяє оцінити розміри і стан передміхурової залози, характер крово- і лімфотоку, наявність запалення, новоутворень або кальцинатів. Дослідження проводиться через пряму кишку (трансректально), тому вимагає деякої підготовки до процедури (спорожнення). Чоловікам віком понад 40 років УЗД простати рекомендується проходити щороку в профілактичних цілях.

УЗД мошонки призначається при еректильній дисфункції, раптовому збільшенні або зменшенні одного або обох яєчок, набряку, пухлиноподібних утвореннях, больових відчуттях, після травм і при наявності пахової грижі з підозрою на захід у мошонку.

УЗД суглобів входить в обов'язковий діагностичний комплекс новонароджених для своєчасного виявлення патологій розвитку суглобів (дисплазії тазостегнового суглоба, вродженого остеохондриту). У більш старшому віці УЗД суглобів проводиться за показаннями: асиметрія складок на сідницях немовляти, прогресуюча різниця в довжині ніг, обмеження руху стегна тощо. Основними показаннями до сонографії суглобів для дітей і дорослих є набряк і почервоніння суглобів, локальне підвищення температури, болі в суглобі і обмеженість рухів. На додаток рекомендується провести рентгенографію суглобів, що турбують.

В окрему категорію можна винести ультразвукове дослідження головного мозку, а також серця і судин (в тому числі допплерографію) як основних життєзабезпечуючих органів. У будь-якому випадку на даний момент УЗД є найоптимальнішим за часом і діагностичною цінністю методом неінвазивного дослідження.