Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Нейросонографія й ехоенцефалографія

Ультразвукове дослідження (ехографія, сонографія) - це найбільш зручний сучасний метод діагностики. Основними позитивними сторонами УЗД є:

●     можливість досліджувати внутрішні органи без фізичного проникнення в орган (неінвазивний метод);
●     інформативність;
●     безболісність;
●     нешкідливість;
●     практично повна відсутність протипоказань;
●     доступність;
●     дослідження не займає багато часу;
●     миттєвий результат.

Одними з найважливіших видів сонографії (у зв'язку з життєвою важливістю самих органів) є нейросонографія (ехографія головного мозку), УЗД серця і допплерівське дослідження судин.

Дослідження головного мозку призначаються неврологом і зазвичай включають комплекс заходів:

●     електроенцефалографію: дозволяє оцінити біоелектричну активність мозку в процесі діяльності, зміни цієї активності залежно від стимулів;
●     ехоенцефалографію (нейросонографія, УЗД головного мозку): реєструє зміни в структурі тканин, наявність кіст, гематом, пухлин;
●     дослідження мозкового кровообігу (реоенцефалографія, допплерографія судин головного мозку);
●     різні види томографії.

Найшвидшим й інформативним методом є УЗД головного мозку, що дозволяє протягом декількох хвилин визначити стан органа, що вкрай важливо, якщо хворий знаходиться в критичному стані (підозра на інсульт, сильна травма голови). Також ехоенцефалографія застосовується як альтернатива тривалої і дорогої комп'ютерної або магнітно-резонансної томографії, якщо є діагностоване захворювання головного мозку і потрібен його постійний контроль.

Нейросонографія входить в обов'язковий перелік аналізів для новонароджених в перинатальному відділенні. Дослідження мозку проводиться через тім’ячко і дозволяє визначити, чи немає яких-небудь аномалій розвитку або родових ушкоджень головного мозку, гідроцефалії, пухлин, кіст, гематом.

Спеціальної підготовки УЗД головного мозку не потребує.