Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Цифрова рентгенографія в медицині

Рентгенологічне дослідження - це один із найшвидших і найвірогідніших методів неінвазивної діагностики. Наприклад, флюорографія (ФЛГ) - це обов'язкове щорічне обстеження легень, спрямоване на своєчасне виявлення туберкульозу або інших захворювань дихальної системи. Також ФЛГ може виявити збільшення серця в розмірах, що буде прямим показанням до ехокардіографії, новоутворення. Однак флюорографія застосовується скоріше для профілактичної діагностики легенів, вона занадто слабка для точних діагнозів. Тому при підозрах на серйозні захворювання для діагностики використовується рентгенографія.

Раніше в рентгенівський апарат завантажувалася спеціальна плівка, на якій з’являвся відбиток, вона вимагала проявлення, сушіння та інших маніпуляцій, як справжня фотографія. Якщо хворий поворухнувся під час рентгенографії, знімок був нечітким. Якщо рентгенолаборант відволікся і порушив технологію проявлення, знімок був нечітким. Зберігання рентгенівських знімків вимагало особливих умов і великого простору, відновленню вони не підлягали.

Зараз все більшої популярності набуває цифрова рентгенографія, що дозволяє відразу ж оцифровувати зображення, яке потім можна:

●     збільшити в масштабі;
●     збільшити контрастність;
●     звернути кольори (такий метод нерідко допомагає виявити сліди, погано помітні на стандартному знімку);
●     розмістити кілька знімків на одному аркуші;
●     роздрукувати зображення як на плівці, так і на папері;
●     помістити знімок на цифровий носій і переслати клієнтові або іншому фахівцю через Інтернет.