Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Коли потрібен панорамний рентгенологічний знімок?

Незважаючи на очевидну необхідність в деяких випадках робити загальний знімок всього хребта, в нашій країні така технологія стала застосовуватися відносно недавно. Раніше одночасно на знімку могли розміститися в кращому випадку два відділи хребта, при існуючих п'яти (шийний, грудний, поперековий, крижовий і куприк). Цього було достатньо для діагностики травм і змін в окремих хребцях. А для дослідження, наприклад, сколіозу доводилося робити кілька знімків і зіставляти їх між собою, що порушувало цілісність картини і могло істотно впливати на точність діагностики.

  • За допомогою широкоформатного панорамного знімка можна більш повно діагностувати викривлення хребта, тому що вони реєструються не в кожному окремому відділі, а комплексно, аж до таза і кульшових суглобів, що дає куди більше наочну картину захворювання; панорамний знімок, зроблений в кількох проекціях, дозволяє визначити ступінь ротації хребців, а також розвиток патологічних кіфозів і лордозів.
  • Панорамний знімок нижніх кінцівок дасть повне уявлення про викривлення ніг, а саме - ступінь варусної або вальгусної деформації, що допоможе у виборі найбільш придатної тактики лікування.
  • Для хворих з артрозом (як колінного, так і тазостегнового суглобів) подібна візуалізація є основним критерієм при виборі між коригуючою остеотомією і ендопротезуванням.

Крім цього, рентгенографія - це швидкий і доступний метод передопераційного планування і постопераційного контролю. Також при деструктивних захворюваннях хребта, кісток і суглобів необхідно з певною періодичністю проходити рентгенологічне дослідження з метою контролю динаміки захворювання.

Деякі пацієнти відмовляються від рентгенологічного дослідження через страх «радіації» і «опромінення». Насправді рентгенівські промені проникають крізь тканини людини, не накопичуючись в них, а дозування випромінювання в сучасних рентген-апаратах настільки мале, що не здатне викликати які б то не було зміни навіть при регулярному обстеженні. Зате цей метод дозволяє діагностувати серйозні захворювання і пошкодження, отримані внаслідок травм, що істотно підвищує шанси на одужання.