Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Як боротися з негативними наслідками сидячої роботи?

Зміна роботи не є задовільним рішенням у боротьбі з наслідками сидячої роботи, тим більше, що кожен вид роботи справляє свій вплив на організм. Найкращим способом нейтралізації негативних наслідків є регулярні перерви в роботі і невеликі розминки. Однак реалії рідко дозволяють це здійснити (або доводиться працювати багато годин поспіль взагалі без перепочинку, або немає місця в офісі, де можна було б зробити розминку, або це зустрічає негативну реакцію співробітників чи начальства).

У цій ситуації найбільш зручним і ефективним методом лікування і профілактики перерахованих вище станів є масаж. Кваліфіковані масажисти залежно від скарг і особливостей організму виберуть підходящу тактику масажу:

  • з упором на комірцеву зону,
  • зняття грудних «затискачів»,
  • вивільнення затиснутого сідничного нерва тощо.

Перш ніж починати курс масажу, рекомендується пройти огляд у невролога. Лікар при будь-яких підозрах на деструктивні захворювання опорно-рухового апарату призначить цифровий рентген. Існує думка, що досвідчений масажист може «власноруч» визначити стан пацієнта і його хвороби. З одного боку, це так, проте деякі захворювання можуть «ховатися» (наприклад, артроз шийних суглобів непомітний для масажиста через шийний остеохондроз). Ці стани до того ж вимагають додаткового медикаментозного лікування, наприклад міорелаксанти при остеохондрозі, хондропротектори при сподилолістезі, препарати, спрямовані на відновлення хрящової тканини, при артрозах.

Звичайно, якщо є можливість, робіть на роботі невеликі перерви для фізрозминки, профілактика ніколи не буде зайвою. Масаж також відмінно підходить і як профілактичний і розслаблюючий захід, і як лікування. Однак якщо вже відчуваються регулярні неприємні відчуття, що не минать, обов'язково треба звернутися до невролога.