Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Нестача сонця і депресія

Не можна сказати, що депресію викликає конкретно дефіцит сонячного світла. Депресивний стан розвивається на тлі тривалої психотравмуючої ситуації, однак через брак сонця у людини знижуються резистентні функції (як імунної, так і нервової системи), тому людині складніше справлятися з емоційними навантаженнями.

Людина в депресії стає млявою, апатичною, настрій постійно знижений, колишні захоплення вже не радують. Нерідко такий стан супроводжується порушеннями сну і апетиту і може далі соматизуватися, тобто розвинутися в повноцінне соматичне захворювання. Тому якщо протягом місяця і більше у людини відзначається постійно знижений настрій і апатичний стан, необхідно звернутися за консультацією до невролога.

Звичайно, забезпечення достатньої кількості сонячного світла депресію не вилікує, однак певний ефект геліотерапія все ж матиме. Проте, щоб повністю позбутися недуги, необхідно пройти лікування у невролога і/або психотерапевта.

Лікування депресії є компетенцією лікаря-невролога. Звичайно, самостійно поставити собі діагноз практично неможливо (а іноді і дуже шкідливо), тому при будь-яких більш-менш тривалих змінах настрою, відчуттів, порушенні режиму сну і неспання без видимих причин тощо необхідно звернутися до фахівця. Кваліфіковані неврологи після докладної і всебічної діагностики зможуть поставити точний діагноз і призначити лікування.

Основний спосіб лікування депресії - психотерапія. Досвідчений психотерапевт допоможе хворому визначити причину, що викликала цей стан, і знайти способи впоратися з ситуацією, що склалася. Якщо ж симптоми депресії дуже виражені і заважають нормальній життєдіяльності, невролог може призначити медикаментозну підтримку (антидепресанти, заспокійливі препарати, вітамінотерапію), а також елементи фізіотерапії (масаж, акупунктуру). І звичайно, здоровий спосіб життя і правильне харчування, прогулянки на свіжому повітрі і сонячні ванни сприяють профілактиці та більш швидкому позбавленню від депресії.