Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Види і наслідки черепно-мозкової травми

Черепно-мозкова травма, як випливає з назви, це травма черепа і головного мозку. Внаслідок ЧМТ виникають такі ушкодження: ушкодження мозку (оболонок, судин, мозкової речовини), порушення цілісності шкірних покривів голови, переломи кісток черепа. На ЧМТ припадає від 30 до 40 відсотків усіх видів травм. А за показниками інвалідизації та смертності черепно-мозкові травми займають перше місце серед людей працездатного віку, обійшовши серцево-судинні та онкологічні захворювання. Так, щорічно в Україні внаслідок травм головного мозку гине до 11 тисяч осіб і в рази більше постраждалих залишаються інвалідами.

Передбачити ЧМТ неможливо, зате можна знизити ризик летальності, якщо буде своєчасно надана медична допомога. Що стосується відновлення втрачених внаслідок травми мозку функцій, це можливо тільки в умовах реабілітаційного центру.

Основна класифікація ЧМТ включає в себе відкриту (коли через пролом в черепі можна спостерігати мозкову речовину) і закриту травму (коли мозкову речовину спостерігати не можна). Закрита травма, у свою чергу, буває:

1) легкого ступеня: струс мозку, забій головного мозку легкого ступеня,
2) середнього ступеня (забій середнього ступеня тяжкості),
3) тяжка ЧМТ: забій мозку тяжкого ступеня, гематоми (епідуральна, субдуральна, внутрішньомозкова) і субдуральні гідроми,
4) вдавлені переломи склепіння черепа.

Залежно від ступеня тяжкості черепно-мозкові травми можуть мати найрізноманітніші наслідки для нервової системи і психіки людини.

На момент ЧМТ: короткочасна втрата свідомості, ретроградна амнезія, різке підвищення кров'яного тиску, порушення серцевого ритму, «плаваючі» рухи очима і ністагм, порушення свідомості, парези і порушення чутливості (часто лише однієї сторони тіла), параліч, дихальна і серцева недостатність внаслідок ураження стовбура мозку, кома, смерть.

Довгострокові порушення: часті запаморочення і головні болі, підвищена стомлюваність, порушення сну, зниження інтелектуальних здібностей, складності з концентрацією уваги і порушення пам'яті, нетипова депресивність, апатичність або тривожність потерпілого, тимчасова дисфункція будь-якого каналу почуттів (часто втрата нюху і, частково, смаку), епілептичні напади, порушення координації рухів і рухової функції (аж до паралічу).