Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми невралгії трійчастого нерва

Основним проявом тригемінальної невралгії є гострий прострілюючий або пекучий біль по ходу ураженої гілки нерва. Найчастіше страждає друга гілка (нерідко в поєднанні з третьою), потім третя (нижня), найрідше – перша (близько 5 % всіх випадків). Зазвичай відбувається ураження тільки з одного боку парного нерва. Больовий синдром рідко супроводжується розладами чутливості, але можуть виникати м'язові тики і спазми.

Спровокувати напад може абсолютно будь-яка повсякденна дія, в якій бере участь тригерна зона (зона гіперчутливості). Зазвичай це зона носогубного трикутника, але може бути скроня або лоб. Напад болю може виникнути:

  • під час розмови (артикуляція),
  • при усмішці і іншій міміці,
  • в процесі вмивання, гоління, чищення зубів,
  • через наявність макіяжу,
  • при дотику або ударі по носі,
  • від торкання до критичної зони (навіть подих вітру).

Також провокуючим фактором може послужити переохолодження, ГРВІ (особливо риніт або синусит), операція з видалення зуба, вживання гострих, копчених, жирних і дуже пряних продуктів, алкоголю. Також напад невралгії трійчастого нерва може бути викликаний нападом мігрені, і навпаки.

Больовий синдром настільки гострий, що повністю вибиває людину зі звичного ритму життя. На момент нападу хворий завмирає, боячись будь-яким рухом посилити біль. Його увага сконцентрована тільки на болі, а тому він не здатний виконувати ніяку трудову діяльність, тільки дії, спрямовані на полегшення стану.