Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Причини розвитку міжреберної невралгії

Міжреберна невралгія - це неврологічне захворювання, яке характеризується больовим синдромом в грудній клітці і спині, спровокованим здавленням міжреберних нервів. Нерідко біль буває вкрай гострим і помилково відчувається пацієнтом як серцевий біль, оцінюється як інфаркт міокарда. Найчастіше до міжреберної невралгії схильні люди похилого віку, внаслідок вікових змін, а також люди різного віку, зайняті на сидячій роботі. У дітей захворювання зустрічається вкрай рідко.

Головна причина захворювання - здавлювання міжреберних нервів у місці їх виходу з хребетного стовпа. Передумовами такого стану можуть стати:

●     остеохондроз, спондиліт, спондилоартроз та інші захворювання грудного відділу хребта,
●     запалення нервів внаслідок протягу, переохолодження (нерідко є професійним захворюванням пловців) або защемлення запаленими м'язами,
●     порушення обмінних процесів в організмі,
●     наслідки інфекційних захворювань, особливо оперізуючого герпесу,
●     пухлини або метастази в хребті або спинному мозку,
●     розсіяний склероз,
●     радикулоневрит,
●     тривала вимушена і незручна для грудної клітки поза (також може виникати внаслідок сколіозу),
●     різкий ривковий або скручуючий рух,
●     надмірні фізичні навантаження і підйом великої ваги ривком,
●     травми грудної клітки,
●     реакція на стрес,
●     рідкісні випадки: захворювання шлунково-кишкового тракту, пневмонія, діабет, алкоголізм, гормональні порушення у жінок.

Найпоширенішою причиною виникнення міжреберної невралгії є здавлювання корінця нерва м'язами, які спазмовані з тієї або іншої причини. Відмінною особливістю невралгії є те, що при спробі «розтягнути» спазмований м'яз тиск на нерв посилюється і, відповідно, біль стає більш інтенсивним. Для даного захворювання характерне ураження з одного боку, симетрична форма зустрічається вкрай рідко.