Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Лікування міжреберної невралгії

Дуже важливим етапом перед постановкою діагнозу є диференціальна діагностика. За рахунок інтенсивних болей в грудній клітці хворий часто пов'язує свій стан з різними серцевими захворюваннями, особливо інфарктом міокарда або стенокардією. В окремих ситуаціях біль у грудній клітці може бути викликаний пневмонією, застійними явищами в легенях (актуально для пацієнтів в перші дні післяопераційного періоду, коли вони ще не піднімаються з ліжка) і навіть захворюваннями шлунково-кишкового тракту, наприклад гастритом або апендицитом. Тому щоб не пропустити небезпечне для життя захворювання, при скаргах на болі в міжребер'ї хворому обов'язково призначають дослідження серця (ЕКГ) і лабораторні аналізи крові, консультації суміжних фахівців.

Лікування міжреберної невралгії ведеться в двох напрямках: зняття больового синдрому і лікування причин, що його викликали. У гострий період хворому рекомендують зниження активності, а в ідеалі - постільний режим. Для ліквідації болю в першу чергу призначаються нестероїдні протизапальні препарати, знеболюючі таблетки і мазі, міорелаксанти. Показана вітамінотерапія, особливо вітаміни групи В.

Якщо прояви міжреберної невралгії спровоковані «специфічними» захворюваннями, наприклад герпесом або пухлинами, то основне лікування буде направлено на ці першопричини. Однак оскільки найчастіше міжреберні болі викликані м'язовим спазмом і проблемами з хребтом (так звана вертеброгенна міжреберна невралгія), то основні зусилля будуть спрямовані на усунення саме цих проблем. На різних етапах лікування міжреберної невралгії застосовуються фізіотерапія, лікувальні блокади, голкорефлексотерапія, масаж і лікувальна фізкультура.

Також ці види лікування одночасно є і найкращою профілактикою даного захворювання. Крім цього, людям, які одного разу перенесли міжреберну невралгію, надалі варто оберігати себе від протягів і переохолодження, різких «складних» рухів в грудній клітці та тривалої роботи в сидячому положенні.