Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування хронічної ішемії головного мозку

З підозрами на хронічну ішемію головного мозку та будь-які інші порушення мозкового кровообігу необхідно звернутися до невролога. Досвідчений фахівець під час консультації вивчить скарги хворого, уточнить його особистий і сімейний анамнез, проведе фізикальне обстеження і неврологічні тести.

Обов'язкові обстеження, що призначить лікар, такі:

●     лабораторні дослідження крові,
●     консультація офтальмолога,
●     МРТ головного мозку,
●     допплерографія судин голови та шиї,
●     електроенцефалограма,
●     консультація терапевта,
●     рентгенографія шийного відділу хребта,
●     інші дослідження за показаннями.

Залежно від стадії захворювання, його причин і стану хворого може бути обрана різна тактика лікування.

У першу чергу лікувальні заходи будуть спрямовані на усунення причин ішемії. Для цих цілей застосовують лікарські препарати, що знижують артеріальний тиск, зменшують рівень холестерину і в'язкість крові, знижують підвищений рівень глюкози крові, препарати нейрометаболічної, венотонічної дії, що покращують когнітивні функції тощо. У комплексі лікувальних заходів успішно використовують фізіотерапію, лікувальні масажі. За показаннями проводять оперативне втручання - при наявності пухлин, аневризмах судин, тяжких серцевих вадах.

При лікуванні ішемії головного мозку 2-го й 3-го ступеня хворому необхідні реабілітаційні заходи, які сповільнять розвиток хвороби, сприятимуть нівелюванню симптоматики, соціальній адаптації та поліпшенню якості життя. Для пацієнта розробляється індивідуальна програма відновлення, з огляду на поточний стан, ступінь ураження головного мозку і прогнози невролога.

При своєчасному початку лікування хронічної ішемії головного мозку прогнози позитивні, проте захворювання схильне до прогресування і ускладнень, тому при наявності даного діагнозу необхідно регулярно проходити диспансерне обстеження і дотримуватися приписів лікаря щодо лікарських препаратів, дієти і здорового способу життя.