Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування міофасціального больового синдрому

МФБС - складний і різноплановий стан, за симптомами дуже схожий з багатьма іншими захворюваннями. Найважливішим етапом є диференціальна діагностика, яка дозволяє зняти підозри на минуще порушення мозкового кровообігу, різні захворювання, що супроводжуються тромбозами, стеноз аорти або серцевих клапанів, інсульт, інфаркт міокарда, епілептичний напад, істерію і багато інших.

Діагностикою та лікуванням міофасціального больового синдрому займається невролог. Крім неврологічного огляду, лікар може призначити лабораторні дослідження, ультразвукове дослідження ураженої ділянки, рентгенографію хребта і суглобів, нейроміографію та інші додаткові обстеження для встановлення точного діагнозу.

Лікування МФБС можливо тільки в комплексі: зняття больового синдрому і усунення причин, що його викликають.

● Для досягнення першої мети призначають медикаментозне лікування: знеболюючі засоби, міорелаксанти, седативні препарати.
● У позбавленні від причин МФБС найбільшу ефективність демонструють фізіотерапевтичні методи (електроаналгезія, магнітотерапія, лікування ультразвуком тощо), масаж, остеопатія, мануальна терапія, ЛФК, голковколювання.

Також важливо пам'ятати, що міофасціальний больовий синдром може мати психогенне походження, тому робота з психотерапевтом також може дати позитивний результат. Не зайвим буде привести до норми свою вагу, позбутися поганих звичок, уникати переохолодження і налагодити режим праці і відпочинку.