Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Фактори ризику, що сприяють розвитку хронічної ішемії мозку

Ознаки порушення мозкового кровотоку спостерігаються при таких захворюваннях:

●     гіпертонічна хвороба,
●     атеросклероз,
●     гіпотонія,
●     васкуліти (запалення судин) алергічної і інфекційної етіології,
●     облітеруючий тромбангіїт,
●     травми черепа,
●     аномалії судинного русла мозку і аневризми,
●     порушення серцевої діяльності,
●     хвороби крові,
●     ендокринні патології,
●     захворювання нирок та інші хвороби.

Розвитку хронічної ішемії мозку сприяє низка причин, які прийнято називати факторами ризику. Фактори ризику поділяються на ті, що коригуються, і ті, що не коригуються.

До тих факторів, що не коригуються, належать похилий вік, стать, спадкова схильність. Відомо, наприклад, що інсульт або енцефалопатія у батьків збільшує ймовірність судинних захворювань у дітей. На ці фактори не можна вплинути, але вони допомагають заздалегідь виявити осіб з підвищеним ризиком розвитку судинної патології і допомогти запобігти розвитку хвороби.

Основними факторами розвитку хронічної ішемії, що коригуються, є атеросклероз і гіпертонічна хвороба. Цукровий діабет, куріння, алкоголь, ожиріння, недостатнє фізичне навантаження, нераціональне харчування - причини, що призводять до прогресування атеросклерозу і погіршення стану хворого. У цих випадках порушується згортальна і антизгортальна система крові, прискорюється розвиток атеросклеротичних бляшок. За рахунок цього просвіт артерії зменшується або повністю закупорюється. При цьому особливу небезпеку становить кризовий перебіг гіпертонічної хвороби, який призводить до зростання навантаження на судини головного мозку.