Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Причини розвитку соматоформних розладів

Соматоформні розлади - це група психогенних захворювань, що характеризуються фізичними патологічними симптомами, що нагадують соматичне захворювання, але при цьому не виявляється ніяких органічних проявів, які можна було б віднести до відомої в медицині хвороби, хоча часто є неспецифічні функціональні порушення.

Особливістю соматоформних розладів є те, що при обстеженні не виявляється об'єктивних причин поганого самопочуття хворого, тобто немає ніяких змін в структурі і роботі органів або систем, або ж ці зміни незначні, характерні для багатьох людей даної статево-вікової категорії і не повинні викликати скарг, які озвучує хворий. Також характерне повторне пред'явлення соматичної симптоматики одночасно з наполегливими вимогами медичних обстежень, незважаючи на повторні негативні їх результати і запевнення лікарів, що симптоми не мають соматичної природи. Якщо у хворого є будь-які соматичні захворювання, вони не пояснюють природи і ступеня вираженості симптомів або страждання чи скарг пацієнта.

Не варто думати, що такі люди є симулянтами, самі вигадують проблеми, щоб привернути до себе увагу. Насправді вони дійсно хворі і потребують кваліфікованої допомоги.

Основна причина виникнення соматоформних розладів - це реакція психіки на складності, неприємні життєві події, стреси, конфліктні ситуації.

Супутні фактори:

● спадково-конституціональні - нейрофізіологічні особливості центральної нервової системи, що характеризуються слабкістю адаптогенних систем;
● органічні - травматичні, інфекційні, токсичні, гіпоксичні й інші, що ведуть до ураження центральної нервової системи.

Поширеність даного розладу досить велика - 280 випадків на 1000 населення. Також з усіх пацієнтів, які звернулися по медичну допомогу, близько 25 % становлять хворі із соматоформними розладами. До захворювання більше схильні жінки, вік - після 25 років, але бувають і ранні дебюти в молодшому шкільному віці.