Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми і синдроми соматоформних розладів

На даний момент за Міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду виділяють 5 основних видів соматоформних розладів:

1) соматизований розлад,
2) недиференційований соматоформний розлад,
3) іпохондричний розлад,
4) соматоформна дисфункція вегетативної нервової системи,
5) сталий соматоформний больовий розлад.

Соматизований розлад проявляється множинними, що тривалий час персистують або змінюють один одного, симптомами, в деякій мірі (іноді дуже вірогідно) нагадують симптоми соматичної патології. У міру зростання обізнаності пацієнта про симптоми соматичних захворювань їх прояви у нього можуть змінюватися, все більше і більше відповідаючи його уявленням. Найбільш поширені порушення з боку серцево-судинної системи (болі в грудній клітці з іррадіацією або без неї, серцебиття, задишка, коливання артеріального тиску) і шлунково-кишкового тракту (болі в животі, нудота і блювання, метеоризм, проноси і запори).

Категорія «недиференційовані соматоформні розлади» використовується у випадках, коли пред'явлені симптоми носять тривалий, нестійкий, множинний характер, проте повна клінічна картина соматизованого розладу не формується.

При іпохондричному розладі провідним симптомокомплексом є поведінка, спрямована на підтвердження у себе одного, а рідше - кількох тяжких соматичних розладів. Хворі раз у раз скаржаться, часто як скарги вони пред’являють самі звичайні відчуття, які сприймаються ними як хворобливі, неприємні, викликають у них побоювання за своє здоров'я.

Соматоформна дисфункція вегетативної нервової системи - група станів, що раніше об'єднувалися терміном «органні неврози». В основному скарги хворих стосуються ділянки серця, дихальної системи, шлунка і кишечника. Симптоми носять двоїстий характер: по-перше, багато з них реальні, і їх характер чітко вказує на вегетативне походження (серцебиття, тремтіння, задишка, потовиділення, збліднення, гикавка); по-друге, зустрічаються симптоми, пов'язані з неспецифічними і нестійкими відчуттями в одному з органів (не завжди в ділянці його реальної локалізації) - болі, тяжкість, здуття або розтягнення. При цьому наявність реальних симптомів (здуття живота, гикавка, ниючі болі в грудях тощо) не веде до серйозного порушення функціонування. Спроби відшукати психотравмуючий провокуючий фактор хвороби не завжди закінчуються успіхом.

Сталий соматоформний больовий розлад - стан, який супроводжується тривалим відчуттям болю, що фізично і психічно тяжко переноситься, не має фізіологічних пояснень і не є наслідком соматичної хвороби, але часто поєднується із психосоціальними проблемами, конфліктами і дозволяє пацієнтові отримувати вторинну вигоду у вигляді підвищеної уваги з боку родичів і лікарів.