Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування соматоформних розладів

Хворий з даними розладами самостійно звертається до фахівців того профілю, щодо якого маються скарги (кардіолога, невролога, гастроентеролога тощо). Однак після обстеження, коли не виявляється ніяких значимих порушень з боку соматичного здоров'я, стає ясно, що стан носить психогенний характер.

Соматоформні розлади є областю відповідальності психіатра, однак на первинну консультацію можна прийти до терапевта або невролога. Завдання первинного фахівця - виключити будь-яку соматичну патологію, яка може провокувати або погіршувати перебіг даного розладу.

Лікуванням соматоформних розладів займається психіатр і психотерапевт. В рамках терапії, залежно від переважаючого синдрому, показані:

●     психотерапія,
●     медикаментозне лікування (антидепресанти, транквілізатори, седативні препарати, бета-адреноблокатори, нейролептики тощо),
●     також позитивний ефект дають масаж, голковколювання, різні техніки релаксації і медитація, лікувальна фізкультура і дихальна гімнастика.

Тривалість лікування становить від кількох тижнів до декількох місяців, іноді навіть років, протягом яких пацієнт і родичі повинні проявляти терпіння і розуміння. Також варто розуміти, що якщо одного разу проявився соматоформний розлад, то це говорить про схильність особистості до такого типу реагування на стресові ситуації, тому можливі рецидиви. З урахуванням можливих повторних епізодів захворювання, навіть за відсутності активних скарг на самопочуття, слід займатися профілактикою і вести здоровий спосіб життя.