Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Суть та причини розвитку дисциркуляторної енцефалопатії

Дисциркуляторна енцефалопатія (ДЕП) - це хронічне прогресуюче неврологічне захворювання, причиною якого є порушення мозкового кровообігу різного генезу. Без належного лікування веде до судинної деменції. ДЕП зазвичай розвивається в похилому і старечому віці, однак, внаслідок несприятливих умов праці й життя (неправильне харчування, сидяча робота за комп'ютером), на даний момент захворювання омолоджується, і частішають випадки встановлення такого діагнозу особам до 40 років.

Захворювання розвивається внаслідок хронічної недостатності мозкового кровообігу. Причини порушення кровообігу в судинах головного мозку такі:

●     атеросклероз судин головного мозку,
●     гіпертонія (артеріальна гіпертензія),
●     венозний застій (порушення венозного відтоку) в судинах головного мозку,
●     васкуліти (запалення стінок кровоносних судин),
●     хвороби крові,
●     порушення гемодинаміки,
●     патології розвитку артерій, що живлять головний мозок,
●     тяжкі хвороби нирок,
●     остеохондроз хребта в шийному відділі,
●     травми і нестабільність хребців в шийному відділі,
●     патологія Кіммерле,
●     інші механічні причини передавлювання кровоносних судин (пухлини).

Унаслідок нестачі кровонаповнення судин головного мозку частина тканин не отримує харчування і відбувається відмирання клітин в цих зонах (особливо страждає біла речовина ГМ). У результаті відбувається «розрідження» мозкової тканини і формування безлічі дрібних вогнищ «німих інфарктів». Хронічна ішемія призводить до феномену роз'єднання - втрати зв'язків між підкірковими гангліями і корою ГМ. Також вона стає причиною дегенеративних змін тканин головного мозку.

Залежно від причин, що спровокували розвиток ДЕП, виділяють атеросклеротичний, гіпертонічний і змішаний види дисциркуляторної енцефалопатії (найчастіші), а також венозну і спровоковану іншими захворюваннями (ревматизм, порушення гемодинаміки, метаболічні захворювання тощо).