Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №3 (685), 2019

Вернуться к номеру

Антибіотик за рецептом: Уряд затвердив Національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів

6 березня 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Це означає, що протягом найближчих років Україна зробить кроки для забезпечення раціонального використання протимікробних препаратів у медицині, ветеринарній медицині, харчовій промисловості відповідно до кращих світових та європейських практик. Розповідаємо, чому це важливо і що зміниться.

Антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти, бо через надмірне і необґрунтоване вживання таких ліків мікроорганізми виробляють своєрідний імунітет: вони змінюються і стають нечутливими до ліків. Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Внаслідок цього вже сьогодні гинуть люди у всьому світі. Ця проблема уже визнана однією із загроз людству.

Одними з основних причин такої ситуації є самолікування (коли люди лікуються протимікробними препаратами, зокрема антибіотиками, коли їх не потребують) та використання антибіотиків у тваринництві. Тобто безвідповідальне та необґрунтоване використання таких ліків викликає розвиток стійкості мікроорганізмів до протимікробних препаратів. Наприклад, опитування Всесвітньої організації охорони здоров’я показало, що 64 % осіб помилково вважають, що застуди і грип можна лікувати антибіотиками. Насправді антибіотики не лікують від інфекцій, що викликані вірусами. Їх застосовують лише при вторинній бактеріальній інфекції.

Щоб подолати цю проблему, Міністерство охорони здоров’я разом з іншими міністерствами до кінця 2020 року розробить низку нормативно-правових актів.

Що зміниться:

► Посилиться контроль за рецептурним відпуском антибіотиків в аптечній мережі.

► Буде обмежено застосування протимікробних препаратів як стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинництві.

► Медики і ветеринари отримають чіткі інструкції, що допоможуть мінімізувати ризики невиправданого використання протимікробних препаратів.

► Впровадиться дієва система епідеміологічного нагляду за антимікробною резистентністю, Україна долучиться до загальноєвропейської мережі. Будуть впроваджені заходи з інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та підходи щодо підготовки фахівців у медичній та немедичній галузях із питань раціонального використання протимікробних препаратів.

► Здійснюватиметься моніторинг резистентності ВІЛ-інфекції/СНІДу.

► Методи лабораторної діагностики і підходи до проведення досліджень із метою визначення стійкості до протимікробних препаратів відповідатимуть стандартам Європейського Союзу.

► Українські науковці разом з європейськими колегами проводитимуть дослідження аспектів протимікробної резистентності та новітніх методів діагностики.

План розробило МОЗ України разом із фахівцями Центру громадського здоров’я. Реалізація Національного плану дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів дозволить поліпшити ефективність профілактики та лікування інфекційних і паразитарних хвороб, знизити тяжкість та тривалість перебігу цих хвороб, знизити смертність, пов’язану з поширенням мікроорганізмів, стійких до протимікробних препаратів.


Відкрився сервісний центр ДЕЦ: портал на український ринок для сучасних ліків

Державний експертний центр МОЗ Україні відкрив сервісний центр, де надаватиме послуги фармвиробникам, які хочуть зареєструвати ліки в Україні або провести клінічні дослідження. Це перший приклад в Україні, коли державна експертна установа перейшла на сервісний формат роботи з компаніями.

«В Україні триває докорінна трансформація системи охорони здоров’я. Ми переходимо від застарілої радянської системи до моделі, що орієнтується на пацієнта та медичні послуги, які він отримує. Важлива складова цієї системи — доступ до широкого вибору якісних, ефективних та безпечних ліків. Ми сподіваємось, що відкриття сервісного центру і перехід до зручної і прозорої моделі співпраці, яку він пропонує, призведе до того, що в Україну прийдуть інноваційні ліки, які потрібні українським пацієнтам», — розповів Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я України.

Сервісний центр — це новий формат роботи держави із компаніями — виробниками ліків. Через сервісний центр надаються усі послуги ДЕЦ та «Єдиного вікна» МОЗ для компаній й осіб: прийом документів на реєстрацію, перереєстрацію лікарських засобів та проведення клінічних досліджень, ліцензування приватної лікарської практики, видача реєстраційних і ліцензійних документів, консультації експертів ДЕЦ. Компанія-заявник тепер отримуватиме усі послуги за єдиною процедурою в оператора. Це усуне черги, зменшить кількість відмов із технічних причин, а також пришвидшить проведення експертизи.

«Нашою метою є не просто скорочувати процедури, а забезпечити кардинально новий підхід до взаємодії між виробниками ліків і державою. Із заявниками з усіх питань працюють оператори — це однаковий для усіх абсолютно прозорий процес. А кожен з експертів ДЕЦ, які раніше мали приймати документи у виробників, отримав додатково 45 годин на місяць, щоб проводити експертизу. Так ми можемо швидше надавати висновок та рекомендацію щодо реєстрації для МОЗ», — розповіла Тетяна Думенко, директор Державного експертного центру МОЗ України. Відкриття сервісного центру дозволило у 2,5 раза збільшити кількість робочих годин, протягом яких компанії можуть отримувати послуги і консультації.

Восени 2016 року набрала чинності спрощена процедура державної реєстрації лікарських засобів. За нею ліки, які вже зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та ЄС, проходять експертизу в ДЕЦ швидше. За спрощеною процедурою вже зареєстровані в Україні 109 препаратів. У середньому така процедура триває 7–10 днів.


Екстракт ЗОЛОТАРНИКА в лікуванні захворювань сечовивідних шляхів — дієвий і безпечний вибір

Екстракту золотарника звичайного (Solidago virgaurea) притаманна комплексна дія: протизапальна, антибактеріальна, аналгетична, діуретична, спазмолітична тощо. Він містить флавоноїди, лейокарпозид та інші активні компоненти.

ЦИСТО-АУРИН, діючою речовиною якого є сухий стандартизований екстракт трави золотарника, виявляє потужну антибактеріальну активність, у тому числі щодо E.coli, Staphylococcus aureus, St.epidermidis, St.faecalis, Bacillus subtilis та ін. Активні речовини екстракту гальмують ріст грибів: C.albicans, C.krusei, C.tropicalis тощо. ЦИСТО-АУРИН також запобігає каменеутворенню шляхом розбавлення сечі та зниження концентрації в ній літогенних субстанцій. Оскільки запалення сечовивідних шляхів завжди притаманне сечокам’яній хворобі, важливого значення для вторинної профілактики набуває також діуретична та протизапальна дія золотарника, що підтверджено багатьма дослідженнями.

Отже, ЦИСТО-АУРИН є першочерговим натуральним засобом при запальних та інфекційних захворюваннях сечовивідних шляхів, особливо при циститах, а також для попередження рецидивів хвороби.



Вернуться к номеру