Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 6(238) 2008

Вернуться к номеру

Використання суміші Nutrilon Добраніч 2 для вечірнього годування неспокійних дітей

Авторы: С.Л. НЯНЬКОВСЬКИЙ, О.С. ІВАХНЕНКО, Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів

Рубрики: Гастроэнтерология, Неврология, Педиатрия/Неонатология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

На сьогоднішній день не викликає жодних сумнівів доцільність і необхідність вигодовування дітей перших місяців життя грудним молоком, яке є золотим стандартом оптимального харчування, що був вироблений у процесі тривалої еволюції людини. Після прийняття відповідної декларації у 1990 р., у якій йшлося про необхідність виключно грудного вигодовування дітей до 4–6 місяців, у розвинутих країнах світу і в Україні спостерігається чітке збільшення частки дітей, які перебувають на природному вигодовуванні [1].

Раціональне вигодовування є надзвичайно важливою умовою адекватного розвитку організму дитини, формування й дозрівання різноманітних органів і тканин дитини. Саме раціональне годування може забезпечити оптимальні параметри фізичного, психомоторного та інтелектуального розвитку, забезпечити повноцінний захист організму дитини від інфекційних агентів і несприятливих факторів зовнішнього середовища. Швидкі темпи росту і розвитку дитини передбачають не тільки достатнє надходження харчових речовин в організм, але і їх особливий якісний склад, що відповідає адаптаційним можливостям дитини, фізіологічним особливостям травної системи, рівню обмінних і енергетичних процесів. Метаболічні порушення, що виникають при нераціональному вигодовуванні, є факторами ризику розвитку різноманітних захворювань у дітей старшого віку й у дорослих. Дослідниками доведено, що характер вигодовування є важливим фактором реалізації генетичного потенціалу морфологічного і функціонального розвитку дитини [2, 3].

В останні роки відбулися суттєві зміни в наукових підходах і практиці вигодовування дітей. Ці зміни стосуються як природного, так і штучного вигодовування. З'явилося поняття «вільне вигодовування» замість фіксованого вигодовування по годинах, змінились підходи до термінів введення та кількості прикормів, при яких усе частіше використовують продукти промислового виробництва. Ще більше змінилися підходи до штучного вигодовування дітей у зв'язку з появою великої кількості високоадаптованих молочних, профілактичних і лікувальних сумішей для дітей перших 6 місяців, дітей другого півріччя та дітей старше 1 року. Ці суміші мають оптимальний склад за основними інгредієнтами, легко засвоюються, рідко викликають алергічні реакції, позитивно впливають на біоценоз кишок й імунну систему дитини та максимально наближені до складу й властивостей грудного молока.

Режим вільного вигодовування, при якому дитина самостійно встановлює інтервали між годуваннями й вирішує, скільки разів і в якому об'ємі вона буде приймати їжу, є не тільки корисним для організму дитини, але й забезпечує тривале зберігання повноцінної лактації у матері, стимулює вироблення пролактину в неї. При вільному вигодовуванні збільшується питомий уміст білків, жирів, вітамінів, ряду ферментів в одиниці об'єму грудного молока та сумарна добова секреція з молоком основних харчових речовин, потрібних дитині.

Вільне вигодовування має позитивний вплив на лактаційну здатність матері-годувальниці, сприяє встановленню тісного психоемоційного контакту між дитиною і матір'ю та забезпечує адекватний емоційний та нервово-психічний розвиток малюка.

Вільне вигодовування має безсумнівні позитивні якості. Однак у матерів можуть виникати певні проблеми, пов'язані з тим, що кожний неспокійний стан дитини (який може бути пов'язаний з різноманітними проблемами) сприймається матір'ю як бажання їсти, і дитина прикладається до грудей. У таких випадках можуть виникати явища перегодовування дитини й зригування, додаткового неспокою, розладів випорожнень, збільшення темпів росту й розвиток надмірної маси тіла. Дуже важливим завданням педіатра або сімейного лікаря є навчити матір відрізняти «голодний» крик дитини від крику і плачу з інших причин, таких як кишкові кольки, перегрівання і т.д.

На окрему увагу заслуговує питання доцільності нічного годування. На сьогоднішній день при вільному вигодовуванні нічні годування допускаються. Вважають, що дитина самостійно має відмовитися від годування вночі. Проте в реальному житті педіатри доволі часто стикаються з таким явищем, коли діти другого півріччя життя, які знаходяться на штучному вигодовуванні, продовжують вимагати нічного годування. Типовою скаргою матерів таких дітей є те, що їх дитина погано спить, не витримує нічного інтервалу і прокидається вночі від того, що хоче їсти. Дитина поводиться неспокійно та заспокоюється тільки тоді, коли отримує додаткову порцію суміші. У таких випадках нічне годування стає достатньо проблематичним і є нефізіологічним. Отже, принцип вільного вигодувування, тобто максимальне врахування бажання дитини, хоча і використовується при штучному вигодовуванні, проте може мати свої особливості.

Відомо, що грудне молоко й високоадаптовані дитячі суміші на відносно короткий час затримуються у шлунку й досить швидко потрапляють у кишковий тракт. Імовірно, саме з цим може бути пов'язаний ефект нічного годування дітей, які знаходяться на штучному вигодовуванні. Який вихід з цього становища? Із певністю можна сказати, що використання незбираного молока, густих каш, концентрованих сумішей при останньому годуванні є нефізіологічним і може викликати небажані ефекти. Дуже важливо, щоб останнє годування перед сном було, з одного боку, достатньо поживним, з іншого — відповідало потребам дитини даного віку.

Останнім часом на нашому ринку з'явилась нова суха молочна суміш для здорових дітей Nutrilon Добраніч 2, призначена для дітей віком від 6 до 12 місяців, які поводяться неспокійно, просинаються вночі й вимагають годування. Nutrilon Добраніч 2 рекомендований для останнього годування перед сном, тому що він краще насичує малюка і забезпечує більш тривалу нічну перерву на сон. Ця суміш використовується тільки на ніч, вдень необхідно продовжувати використання звичайної суміші відповідно до віку дитини (наприклад, Nutrilon 2). При використанні суміші Nutrilon Добраніч 2 для останнього годування в дитини забезпечується ефект додаткового насичення завдяки рисовому крохмалю, що міститься в кількості 10,9 г на 100 г сухої суміші. Відомо, що малюки можуть перетравити помірну кількість крохмалю і нормально розвиваються, коли харчуються сумішами, які містять крохмаль. Більший уміст крохмалю дещо збільшує в'язкість суміші, що, у свою чергу, допомагає підтримати рівне й більш контрольоване приймання їжі та може пояснити додатковий ефект зменшення зригування [4].

При стандартному розведенні суміші кількість крохмалю складає 1,7 г на 100 мл готової суміші. Звичайно, як і всі суміші лінійки Nutrilon, Nutrilon Добраніч 2 — це повноцінна збалансована суміш, що забезпечує потреби малюка в усіх поживних речовинах, необхідних для його здорового росту та розвитку. Рецептура Nutrilon Добраніч 2 розроблена так, щоб максимально імітувати склад та властивості грудного молока матері, та забезпечує ідеальне поєднання з базовою сумішшю Nutrilon 2.

Суміш Nutrilon Добраніч 2 містить комплекс усіх необхідних вітамінів та мінералів, селен, β-каротин, нуклеотиди, холін, біотин, таурин та унікальну суміш галакто- та фруктоолігосахаридів (immunofortis), що забезпечує зміцнення імунітету дитини, розвиток корисної мікрофлори кишок, зменшує ризик інфекційних та алергічних захворювань [5].

Важливо пам'ятати, що розведену суміш слід використати протягом однієї години і потрібно чітко дотримуватися рекомендацій виробника щодо приготування (розведення) суміші. Для приготування 100 мл продукту, готового до вживання, потрібно взяти 90 мл теплої води (40 °С) та додати 3 згладжені мірні ложки сухої суміші.

Отже, головною метою будь-якого режиму харчування є сприяння розвитку дитини. При цьому необхідно не забувати надати батькам дитини віком понад 6 місяців можливість дбати про свою дитину таким чином, щоб і самим зберігати сили, бадьорість та гарний настрій. Певною мірою це може означати привчання малюка у другому півріччі життя, який знаходиться на штучному вигодовуванні, до прийнятної кількості годувань та припинення нічних годувань, як тільки дитина буде до цього готова. Нова суміш Nutrilon Добраніч 2 може допомогти здійснити це. Вона здатна забезпечити добрий ефект насичення дитини й більш тривалий нічний її сон.


Список литературы

1. Конь И.Я. Сорвачева Т.Н., Фатеева Е.М., Ладодо К.С. Современные принципы и методы вскармливания детей первого года жизни. http://medreferat.ru/lekc/detail.php?ID=1883

2. Конь И.Я. Искусственное вскармливание детей первого года жизни: современные представления и проблемы // Российский педиатрический журнал. — 2005. — № 2. — С. 45-48.

3. Майданник В.Г. Некоторые проблемные вопросы естественного вскармливания детей первого года жизни с позиций доказательной медицины // Педиатрия. — 2003. — № 1. — С. 56-63.

4. Няньковський С.Л. Профілактичне і лікувальне харчування дітей раннього віку. — Львів: Кварт, 2005. — 145 с.

5. Отт В.Д., Муквич Е.Н., Тищенко В.К. Пребиотики и их роль в питании детей первого годи жизни // Мат-ли науково-практичної конференції з міжнародною участю «Здорове харчування, дисбіози та їх аліментарна профілактика із застосуванням продуктів нового покоління з пребіотиками». 26–27 березня 2003 року, Київ. — С. 14-17.


Вернуться к номеру