Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Ступені дисциркуляторної енцефалопатії і їх симптоми (частина 1)

Дисциркуляторна енцефалопатія (ДЕП) викликає безліч порушень: вегетативних, рухових, екстрапірамідних, вестибулярних, когнітивних, афективних тощо. Із прогресуванням захворювання симптоматика наростає. Залежно від інтенсивності проявів дисциркуляторної енцефалопатії та фізіологічних змін в організмі виділяють три стадії захворювання.

Перший ступінь. На початку розвитку захворювання порушення абсолютно незначні, хворі й оточуючі часто їх не помічають або недооцінюють. Симптоми:

●     часта зміна настрою, причому зазвичай настрій знижений;
●     дратівливість і плаксивість, іноді агресивність;
●     депресія, іпохондричний синдром;
●     м'язові болі, артралгії, дискомфорт в епігастрії психогенного характеру (без відповідних фізіологічних змін);
●     порушення сну;
●     швидка стомлюваність;
●     головні болі;
●     запаморочення і нудота, нестабільність ходи, що виникають тільки при ходьбі;
●     іноді може бути помітна асиметрія м'язового тонусу в тілі (асиметрія тіла, різна вираженість рефлексів на різних сторонах тіла, істотно різна сила в різних руках/ногах тощо);
●     зниження когнітивних здібностей: неуважність, труднощі з концентрацією уваги й запам'ятовуванням, труднощі з пригадуванням, рішення математичних і логічних завдань займає більше часу, ніж зазвичай.

Повністю позбавитися від симптомів ДЕП на першій стадії досить легко, проте на даному етапі практично ніхто не звертається за медичною допомогою, і діагностика ще утруднена.