Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування дисциркуляторної енцефалопатії

Лікуванням даного захворювання займається лікар-невролог, іноді разом із кардіологом або ревматологом (у разі наявності виражених серцево-судинних патологій), ендокринологом (при цукровому діабеті), психіатром (при виражених психічних порушеннях). Для отримання повної картини захворювання невролог призначить пацієнтові:

●     допплер судин головного мозку;
●     МРТ головного мозку;
●     електроенцефалограму;
●     електрокардіограму;
●     офтальмоскопію;
●     біохімічні дослідження крові;
●     різні психологічні тести когнітивного характеру.

Також для правильного встановлення діагнозу дисциркуляторної енцефалопатії важливо провести диференціальну діагностику, оскільки симптоматика схожа з проявами інших неврологічних захворювань: паркінсонізмом, хворобою Альцгеймера, розсіяним склерозом, енцефаломієлітом, депресивним синдромом тощо.

Зазвичай для лікування цього захворювання застосовується комплекс медикаментозної і фізіотерапії. Іноді можливе й хірургічне втручання.

Основним завданням лікування є відновлення нормального мозкового кровообігу. В першу чергу увага спрямована на лікування основного захворювання, що провокує нестачу кровонаповнення ГМ. Для цього хворому призначають препарати для контролю артеріального тиску, корекції ліпідного балансу, усунення гіпоксії тканин головного мозку, ноотропи. У фізіотерапії дисциркуляторної енцефалопатії застосовуються лікування: УВЧ, електрофорез, лазерну терапію, озонотерапію тощо. Також добре зарекомендували себе масаж (особливо комірцевої зони при вертеброгенній ДЕП) і голковколювання.

З метою профілактики захворювання рекомендовано:

●     дотримуватися принципів правильного харчування;
●     позбутися шкідливих звичок (куріння, переїдання);
●     позбавитися зайвої ваги;
●     при наявності діагностованих захворювань (атеросклероз, діабет) регулярно контролювати рівень цукру і холестерину в крові;
●     вести активний спосіб життя, насичений інтересами.

Звернення до фахівців на ранній стадії захворювання і відповідальне дотримання їх приписів гарантують позбавлення від ознак хвороби. Проте, якщо дисциркуляторна енцефалопатія була діагностована одного разу, необхідно буде регулярно (1-2 рази на рік) проходити обстеження в невролога і здавати необхідні аналізи. Якщо ж ДЕП була виявлена в запущеній стадії, лікування буде більш тривалим і менш ефективним, що, однак, не означає, що лікуватися не потрібно зовсім. Завдяки сучасним медичним препаратам та досягненням в галузі хірургії навіть у найтяжчих випадках є можливість підтримувати якість життя на хорошому рівні.