Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №2(97), 2019

Вернуться к номеру

Оцінка анальгетичної ефективності блокади квадратного м’яза попереку (Qudratus Lumborum Block), виконаної під контролем ультразвуку в дітей після оперативних втручань на органах черевної порожнини

Авторы: Залецький Б.В., Дмитрієв Д.В., Глазов Є.О.
Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. За даними літератури, для знеболювання в періопераційному періоді використовують регіональні методи знеболювання [1]. Анальгетичну ефективнiсть блокад передньої черевної стiнки в педіатричній практиці вивчено недостатньо. Метою дослідження було оцінити анальгетичну дію блокади квадратного м’яза попереку (Qudratus Lumborum Block — QLB) у педіатричних пацієнтів, яким проводились абдомінальні оперативні втручання. Матеріали та методи. Дане дослідження було виконане на базі Вінницького національного медичного університету, м. Вінниця, Україна, з грудня 2018 по лютий 2019 року. Рандомізовані до групи Q (група з виконанням блокади QLB) та групи С (контрольна). Після отримання загальної анестезії групі Q виконано блокаду квадратного м’яза попереку (QL) з використанням 0,3 мл/кг 0,25% бупівакаїну з обох боків, та група C отримала контрольний блок з використанням 0,3 мл/кг 0,9% хлориду натрію. Протягом перших 24 годин після операції біль у пацієнтів оцінювали за допомогою візуальної аналогової шкали (Visual Analog Scale — VAS) у спокої і при кашлі. Післяопераційний пацієнт контролював споживання морфіну, аналгезії, показники VAS та побічні ефекти. Результати. Із 18 пацієнтів група Q (n = 9) мала значно більш низькі показники за VAS, ніж група C (n = 9), як у спокої, так і під час кашлю. Загальний рівень споживання морфіну був нижчим (6,3 ± 4,0 мг проти 19,1 ± 6,4 мг; р < 0,001) протягом 24 годин після операції. Висновки. Як частина мультимодального знеболювання після оперативних втручань на органах черевної порожнини, показники споживання морфіну та VAS-балів були значно нижчими серед тих, хто отримував 0,3 мл/кг 0,25% розчину бупівакаїну, який вводили для блокади квадратного м’яза попереку, порівняно з групою контролю.


Список литературы

1. Kadam V.R. Ultrasound-guided quadratus lumborum block as a postoperative analgesic technique for laparotomy / V.R. Kadam // Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology. — 2013. — 29(4). — 550-552.


Вернуться к номеру