Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Травми і їх види

Травма - це пошкодження тіла, яке характеризується порушенням цілісності органів або зміною (втратою) їх функцій. Виділяють безліч видів травм:

  • механічні - найпоширеніші (удари, переломи, порізи);
  • термічні (опіки або обмороження);
  • хімічні (зазвичай опіки хімічними речовинами);
  • електротравми (від удару струмом, блискавкою);
  • баротравми (під дією атмосферного тиску) тощо;
  • нерідко зустрічаються комбіновані травми.

Більшість травм мають побутовий характер. Також досить часто травматизація відбувається під час професійних занять спортом або на виробництві, рідко — в бою.

Людина отримує різні пошкодження щодня: садна, забиті місця, порізи, опіки, і організм самостійно з ними справляється. Зовсім по-іншому виглядає ситуація, коли відбувається більш серйозна травма — переломи кісток, сильні опіки, колоті або різані глибокі рани, травми головного або спинного мозку тощо. У таких випадках обов'язково необхідно звертатися за медичною допомогою, бо без належного лікування в кращому випадку відновлення забере більше часу й буде неповним (неправильно зрощені кістки, контрактури, віддалені наслідки у вигляді головного болю, запаморочення), в гіршому — пошкодження може призвести до інвалідизації.

У разі нещасного випадку необхідно якомога швидше викликати швидку допомогу або доставити потерпілого в травматологічне відділення (якщо дозволяє його стан). Однак своєчасне лікування — це ще не гарантія повного одужання пошкодженого органа. Для цього необхідна реабілітація — спеціально підібраний для даного конкретного випадку комплекс вправ, спрямований на відновлення порушених фізичних або когнітивних функцій.