Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Хвороба Бехтєрєва: причини та форми

Хвороба Бехтєрєва - це хронічне захворювання, що вражає суглоби і з часом призводить до їх знерухомлення внаслідок анкілозу*. Розвинутися може в будь-якому суглобі, однак найчастіше вражає хребет, зокрема крижово-клубові зчленування. У такому випадку отримує назву «анкілозуючий спондиліт/спондилоартрит». Іноді у хворобу втягуються паравертебральні м'які тканини. Дане захворювання зустрічається у 0,01-0,1 % дорослого населення, в основному страждають чоловіки (в 9 разів частіше, ніж жінки), дебют відбувається в 20-30 років.

* Анкілоз - це нерухомість суглоба, яка настає внаслідок зрощування запалених кісток або хрящів або розростання фіброзної тканини.

Точні причини розвитку хвороби Бехтєрєва ще не з'ясовані, проте достеменно відомо, що на ймовірність захворювання впливає спадковий фактор (наявність антигену сумісності тканин HLA-B27).

Пусковим механізмом зазвичай служить якесь інфекційне захворювання, особливо викликане ентеробактеріями (наприклад, деякі штами Klebsiella). Найбільшу небезпеку становлять хронічні інфекції кишечника і сечовивідних шляхів. Також спровокувати розвиток анкілозуючого спондиліту (спондилоартриту) можуть артрози і травми суглобів.

Виділяють 4 форми хвороби Бехтєрєва:

  1. Центральна (найпоширеніша, вражає тільки хребет).
  2. Різомелічна (вражає великі суглоби - тазостегновий, плечовий).
  3. Периферична (симптоми з'являються в крижово-клубових зчленуваннях і «опускаються» в колінні і гомілковостопні суглоби).

Скандинавська (страждають дрібні суглоби кистей рук і стоп).