Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Архив офтальмологии Украины Том 6, №3, 2018

Вернуться к номеру

Рефракційний пленер 2018: огляд ключових питань

Рефракційний пленер 2018:
огляд ключових питань

Київ, вічний і молодий, знову зустрів теплими сонячними днями учасників науково–практичної конференції офтальмологів України з міжнародною участю «Рефракційний пленер 2018». Цього року кількість учасників зросла до 1348 осіб. А це становить майже 50 % усіх лікарів–офтальмологів України.

Конференція відбулася 18–19 жовтня в Українському домі, де є чудова можливість одночасно надати майданчики для доповідей і виступів, виставок, сателітних симпозіумів. Це дає можливість учаснику конференції самому обрати тему, доповідь, напрямок у розвитку лікування офтальмопатології, що найбільше цікавить його на сьогодні. Окрім офтальмологів із багатьох куточків України, на конференції були представники ближнього й дальнього зарубіжжя: Об’єднаного Королівства, Німеччини, Фінляндії, Індії, Латвії, Литви, Білорусі, Росії.

У короткій статті — огляді цієї неординарної події, покликаної допомагати лікарям–офтальмологам удосконалювати знання, знайомитися з новітніми технологіями, досвідом інших колег, у тому числі з–за кордону, важко охопити все, що відбувалось упродовж конференції. І все ж сподіваємось, що фотоогляд, коментарі нагадають учасникам про зустрічі, спілкування, обмін досвідом. А ті, хто не був на конференції, захочуть приєднатися до нас наступного року.

Актова відеопромова «Мистецтво і офтальмологія» професора Сергія Олександровича Рикова, що відкрила конференцію, вразила своєю неординарністю. Вона була присвячена тому, як офтальмопатологія великих художників усіх часів і народів відобразилась на їхніх полотнах. У своїй блискучій доповіді, підготовленій у співавторстві з професором С.О. Риковим і головним лікарем Київської міської клінічної лікарні «Центр мікрохірургії ока», кандидатом медичних наук Л.І. Денисюк, про історію розвитку хірургічної корекції аномалій рефракцій, що супроводжувалась відеоінформацією, професор Ірина Василівна Шаргородська стисло й водночас докладно відобразила етапи розвитку рефракційної хірургії.

Представники багатьох міст України: Дніпра, Харкова, Вінниці, Запоріжжя, Одеси, Чернівців — поділилися своїм досвідом і знаннями. У своїх доповідях вони торкнулися різноманітних проблем офтальмології. Сучасні аспекти лікування захворювань рогівки висвітлила професор Г.І. Дрожжина. Професор Н.М. Бушуєва присвятила свій виступ темі діагностики й хірургічного лікування прогресуючої короткозорості в дітей і підлітків.

Професор В.В. Петров у співавторстві з колегами подав вагому інформацію щодо використання мікропризмових скелець Баголіні в офтальмології. Лекція гості з Латвії Олени Слабцової «Жива оптометрія» викликала жвавий інтерес у більшості учасників конференції. Адже були продемонстровані на практиці прості й зручні методики роботи як із дітьми, так і з дорослими щодо підбору лінз і окулярів.

Представник Об’єднаного Королівства з Единбурзького університету професор Sudi Patel у своїй доповіді «Have you considered LASIK for astigmatism to improve binocular function with the potential to slowing down myopia progression? If not, why not?» навів результати власних досліджень щодо використання LASIK для покращання бінокулярних функцій при астигматизмі й можливості уповільнення прогресування міопії.

Доповідь керівника центру «Новий зір» Георгія Яковича Пархоменка містила цікаву інформацію щодо реабілітації пацієнтів із кератоконусом.

Доповідь «Хірургічне лікування ретинальних ускладнень міопії високого ступеня» професора Андрія Миколайовича Сергієнка була присвячена досить актуальній темі, оскільки кількість молоді з міопією збільшується, а отже, збільшується кількість випадків міопії високого ступеня, що викликає ретинальні ускладнення.

Офтальмолог із Росії Катерина Перфільєва дала практичні поради щодо того, як уникнути типових помилок контактології, а в другій лекції сателітного симпозіуму вона поділилась досвідом щодо контактної корекції в епоху цифрових технологій.

Професор із Запоріжжя Н.Г. Завгородня у своїй доповіді подала інформацію щодо патогенетичних аспектів застосування циклоплегіків і фізіотерапевтичних методів лікування спазму акомодації при прогресуванні міопії.

Доповідь професора Оксани Василівни Петренко «Сучасні підходи до моніторингу контузійної травми органа зору» і її лекція «Лікування посттравматичних дефектів і деформацій орбіти з використанням комп’ютерного моделювання» особливо актуальні в умовах ведення бойових дій на сході країни.

Одному з найскладніших захворювань ока — глаукомі — були присвячені лекції професора З.Ф. Веселовської «Роль 24–годинного контролю ВОТ у сучасному підході в терапії глаукоми», професора О.В. Петренко «Інновації в терапії глаукоми», професора І.В. Шаргородської у співавторстві з Н.С. Ніколайчук «Глаукома на оці з катарактою. Терні і шляхи їх вирішення» і професора Я.І. Пенішкевича.

Досвід офтальмолога з Білорусі Л.В. Дарвіца щодо комплексного менеджменту пацієнтів із міопією високого ступеня й глаукомою викликав інтерес учасників конференції.

Цікаву інформацію подала професор Н.А. Ульянова у своїй доповіді «Нейропротекція при глаукомі: місія здійснена».

Вікова катаракта — одна з найпоширеніших патологій органа зору в старшому віці. Доктор медичних наук Д.Г. Жабоєдов присвятив свою доповідь особливостям структурно–функціональних змін передньої капсули кришталика та її епітелію в пацієнтів при віковій катаракті й короткозорості середнього й високого ступеня.

Також на конференції була приділена увага терапії запальних захворювань ока.

С.Б. Устименко з Дніпра виступила з лекцією «Роль циклоспорину 0,05% у лікуванні захворювань переднього відрізка ока». Професор Р.Л. Скрипник поділилася досвідом застосування нестероїдних протизапальних засобів у лікуванні запальних захворювань очей.

Лекція гостя з Індії N.V. Arumozhi Varman була присвячена «Toric and Toric phakic IOLs», у ній був докладно висвітлений досвід застосування цих лінз.

Цікавою й корисною інформацією поділився в лекції «Корекція астигматизму торичними ІОЛ» професор Андрій Степанович Ґудзь зі Львова.

Під час роботи конференції було проведено багато тренінгів на різні теми. Вони стосувалися оптометричних обстежень, переваг і недоліків нічних лінз, особливостей підбору прогресивних (PAL) і мультифокальних лінз, значення форії у виборі корекції, нюансів збору анамнезу для правильного підбору контактних лінз, технічних особливостей інтравітреального введення препаратів, а також проводились тренінги, пов’язані з контролем внутрішньоочного тиску при глаукомі.

Блискуча доповідь директора науково–практичного центру лазерних методів лікування ока Станіслава Анатолійовича Сука «Нові можливості контролю динаміки ДМН за допомогою ангіо–ОКТ після анти–VEGF–терапії» викликала великий інтерес у слухачів.

Традиційно на конференції 19 жовтня 2018 року були нагороджені переможці VI конкурсу науково–дослідних робіт молодих науковців:

— перша премія — Усенко Катерина Олександрівна;

— друга премія — Бурдей Артем В’ячеславович.

Були нагороджені лауреати Нагороди ім. Н.І. Пільман «За досягнення в офтальмології»: Ємченко Віктор Іванович, Мусіна Віра Іванівна, Волощук Тетяна Іванівна, Тимофійчук Світлана Володимирівна, Кухар Ольга Вікторівна, Дравіца Людмила Володимирівна, Гудзь Андрій Степанович, Вєнгер Людмила Віленівна, Окуневич Тетяна Олександрівна, Шкатула Тетяна Євгенівна, Онисик Мар’яна Степанівна.

Відзнака Архангела Рафаїла «За досягнуті успіхи в розвитку вітчизняної офтальмології» була вручена професору Геннадію Дмитровичу Жабоєдову.

З упевненістю можемо сказати, що конференція пройшла на високому професійному рівні.

Матеріал наданий організаторами
конференції 

 

 



Вернуться к номеру