Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми хвороби Бехтєрєва

Перші ознаки анкілозуючого спондиліту проявляються в болях в ураженій ділянці (зазвичай в попереку і крижах) і відчутті напруженості і скутості, що спостерігаються в спокої, частіше у другій половині ночі, ближче до ранку. Рухова активність покращує стан.

Згодом скутість, як і біль, наростають і поширюються на сусідні суглоби. У результаті хворий суглоб або певна ділянка хребта повністю зрощується в єдиний «панцир», всередині якого заточений спинний мозок. При анкілозуючому спондиліті:

●     хворий набуває сутулості,
●     різко втрачає в зрості,
●     не може зігнути або розігнути спину, повертається всім корпусом,
●     зазнає труднощів у руховій активності,
●     порушується сон,
●     кашель, чхання і глибоке дихання утруднені або спричиняють дискомфорт,
●     формується «поза прохача»: згорблена спина, стиснуті й зігнуті в ліктях руки, підігнуті коліна.

Також існує позасуглобова форма хвороби Бехтєрєва, у ході якої відбувається ураження райдужної оболонки і циліарного тіла ока (ірит, іридоцикліт), серцево-судинної системи (аортит, перикардит, недостатність клапанів аорти), нирок (амілоїдоз).

Хвороба Бехтєрєва супроводжується ураженням внутрішніх органів. З боку серцево-судинної системи - це міокардити (запальне захворювання серцевого м'яза), запалення клапанів аорти. При ураженні нирок розвивається тяжкий стан - амілоїдоз нирок. Ураження очей проявляється іритом, іридоциклітом.