Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування хвороби Бехтєрєва

Діагностикою та лікуванням захворювання зазвичай займається ревматолог, однак на первинну консультацію звертаються до терапевта, невролога, ортопеда. Після консультації та фіксації скарг для встановлення діагнозу лікар призначить:

  • рентгенографію,
  • магнітно-резонансну томографію,
  • лабораторні дослідження крові (мають значення показники ШОЕ і рівень С-реактивного білка, визначення HLA В-27).

Важливо провести диференціальну діагностику, тому що схожі симптоми мають остеохондроз, спондильоз, артроз і ревматоїдний артрит.

Повне виліковування даного захворювання неможливе, тому всі лікувальні заходи спрямовані на зняття больового синдрому і зменшення запалення. Чим довше буде стримуватися запалення суглобів, тим довше людина зможе зберігати рухливість.

  • Серед медикаментозних препаратів, показаних для лікування анкілозуючого спондиліту, використовуються: глюкокортикоїди, нестероїдні протизапальні препарати, імунодепресанти. Останнім часом широко застосовуються препарати спрямованої дії, які є блокаторами ФНП-α (фактора некрозу пухлини). При лікуванні суглобів можливе хірургічне втручання - ендопротезування.
  • У період ремісії показані фізіотерапія, масажі і легка мануальна терапія, спеціально підібраний комплекс ЛФК, дихальна гімнастика.
  • Для сну обов'язкові ортопедичні матраци, бажано спати без подушки (або вона повинна бути зовсім тонкою).
  • Обов'язково лікування джерел хронічної інфекції.
  • Добру знеболюючу і протизапальну дію при хворобі Бехтєрєва справляють методи фізичної терапії: ультразвук, фонофорез із гідрокортизоном, струми Бернара, парафін, індуктотермія, методи рефлексотерапії. Поєднання цих методів з лікарськими засобами підвищує ефективність лікування.
  • Одним з головних і обов'язкових методів боротьби з функціональною недостатністю хребта і суглобів є систематична і щоденна лікувальна гімнастика 1-2 рази на день по 30 хв, а також кінезотерапія. Для запобігання деформації хребта хворий обов'язково повинен спати на рівному, твердому ліжку з маленькою подушкою.

Під динамічним контролем ревматолога, невролога, ортопеда проводиться комплексна реабілітаційна терапія з використанням заходів із підтримки нормальної рухливості хребта, запобігання прогресуванню захворювання. Прогноз при своєчасному лікуванні відносно сприятливий. Звичайно, повністю позбутися хвороби не вдасться, але загальмувати її розвиток цілком під силу кожному пацієнтові.