Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Реабілітація після інсульту: види інсультів

Інсульт - це серйозний неврологічний стан, обтяжений безліччю ускладнень, починаючи від невеликих збоїв в роботі вегетативної нервової системи і закінчуючи смертю хворого. Щорічно в Україні інсульт уражає понад 200 тисяч осіб, 35 % з яких знаходяться в працездатному віці. Дуже часто, особливо без належного лікування, гостре порушення мозкового кровообігу загрожує інвалідизацією потерпілого, в 30 % випадків він потребує сторонньої допомоги, а 25 % інсультів закінчується смертю. Тільки своєчасна медична допомога і правильно підібраний курс відновлювальної терапії, що проводиться в реабілітаційному інсультному центрі, можуть повернути людині втрачені внаслідок хвороби функції.

Інсульт - цє гостре порушення мозкового кровообігу, він буває двох видів:

  1. Ішемічний (інфаркт мозку): блокування кровоносної судини (зазвичай атеросклеротичною бляшкою або тромбом) і відмирання нервових клітин внаслідок відсутності живлення.
  2. Геморагічний: розрив кровоносної судини внаслідок її стоншення або високого артеріального тиску і крововилив у тканини мозку, що також веде до загибелі нервових клітин.

Ішемічний інсульт становить до 85 % від усіх інсультів, однак летальний результат частіше настає внаслідок крововиливу в мозок (до 40 % від загальної кількості геморагічних інсультів).