Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика і лікування скроневого артеріїту

Хворобу потрібно діагностувати якомога швидше, щоб знизити ризик сліпоти. Для встановлення діагнозу часто достатньо історії хвороби, огляду пацієнта, обстеження очей, аналізу крові.

Припухлість диска зорового нерва в задній частині ока може вказувати на скроневий артеріїт. Аналіз крові показує незначну анемію і підвищену кількість тромбоцитів. Найважливіший показник — підвищена швидкість осідання еритроцитів, але у 10 % пацієнтів цей показник може бути в нормі.

Для підтвердження діагнозу іноді проводиться біопсія артерії на предмет наявності запального процесу і наявності багатоядерних гігантських клітин. У 20 % пацієнтів результати біопсії однакові при скроневому артеріїті і ревматичній поліміалгії. Іноді біопсія дає помилковий негативний результат із причини чергування пошкоджених і нормальних ділянок судин або прийому стероїдів.

Лікування

При лікуванні гігантоклітинного артеріїту великими дозами стероїдів ефект помітний через 2-3 дні. Стероїди призначаються внутрішньовенно, якщо є ризик втрати зору.

При симптомах, пов'язаних із зором, рекомендується пероральний прийом преднізолону від 60 мг на день. Важливо не відкладати лікування до тих пір, поки не буде зроблена біопсія скроневої артерії.

Після того, як захворювання взято під контроль, дозу стероїдного препарату зменшують до 7,5-10 мг на день. Мінімальна доза призначається для того, щоб мінімізувати ризик побічних ефектів стероїдів, таких як остеопороз та інфекція. Якщо у пацієнта є складнощі з відміною стероїдів, замість них призначаються імунодепресанти - азатіоприн і метотрексат.

Лікування необхідно продовжувати протягом 2 років. Успішність лікування контролюється перевіркою, скільки симптомів вдалось послабити, а також регулярною перевіркою швидкості осідання еритроцитів.