Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №8 (695), 2019

Вернуться к номеру

Міжрегіональне співробітництво Асоціація пропонує партнерство


Резюме

Дні 27–29 червня 2019 року для фахівців щелепно-лицевої хірургії і стоматології Луганщини та Донеччини були надзвичайно насиченими. У той час, коли більшість спів­вітчизників відзначали чергову річницю Конституції України, громадська організація «Всеукраїнська асоціація щелепно-лицевої хірургії» провела у східних регіонах масштабну акцію, спрямовану на надання організаційно-методичної і практичної допомоги місцевим лікарям-стоматологам та щелепно-лицевим хірургам у лікуванні травматичних і запальних захворювань голови та шиї.

Зірковий десант на Луганщині

Слід відзначити, що для медичної галузі цих двох обпалених війною областей існує особлива потреба у фахівцях зі стоматології та щелепно-лицевої хірургії. Кваліфікованих стоматологів, які залишились в регіоні і продовжують надавати якісні послуги населенню, можна порахувати на пальцях. Фактично галузь доводиться відроджувати з чистого аркуша. Тому підтримка досвідчених лікарів, щелепно-лицевих хірургів і стоматологів, які акумулювали у своєму досвіді все краще, що є в Україні і за кордоном, у цей час, як ніколи, доречна.

Загалом акція тривала три дні. Зірковий десант провідних фахівців країни висадився на Луганщині напередодні. До Рубіжного прибули голова Всеукраїнської асоціації щелепно-лицевої хірургії, головний стоматолог Київщини Василь Рибак, начальник відділення щелепно-лицевої хірургії Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, підполковник медичної служби Олена Кулібаба, а також завідуючі відділеннями щелепно-лицевої хірургії з обласних лікарень Херсонської, Дніпропетровської, Луганської та Запорізької областей.

Розпочалася акція з проведення науково-практичної конференції «Інноваційні технології та сучасні методики в лікуванні захворювань голови та шиї (досвід регіонів України)».

Місцем її проведення стала Луганська обласна клінічна лікарня, що знаходиться нині у місті Рубіжному. На конференцію прибули фахові лікарі та студенти профільних спеціальностей вишів, керівники та співробітники місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування, силових структур, медичної спільноти, громадськості. Їх увазі були запропоновані 10 доповідей, присвячених різним аспектам лікування травматичних і запальних захворювань голови та шиї. Так, зокрема, головний стоматолог Київщини, голова ГО «Все–українська асоціація щелепно-лицевої хірургії» Василь Рибак ознайомив присутніх із сучасним станом щелепно-лицевої хірургії в Україні та перспективами розвитку у рамках підписання угоди Україна — ЄС № 1130. Про досвід застосування 3D-моделювання і друку для реконструкції дна очниці розповів Олександр Кобяков, голова Він–ницького осередку громадської організації «Всеукраїнська асоціація щелепно-–лицевої хірургії».

Із досвідом роботи щелепно-лицевого відділення в Херсонській обласній клінічній лікарні учасників конференції ознайомив його завідувач Олексій Товстокорий, він водночас очолює Херсонський осере–док ГО. На основних етапах лікування злоякісних новоутворень голови та шиї акцентував увагу присутніх Олексій Комок, завідуючий відділенням щелепно-лицевої хірургії Дніпровської обласної клінічної лікарні, голова Дніпровського осередку Всеукраїнської асоціації щелепно-лицевої хірургії.

Методику оперативного лікування травм щелепно-лицевої ділянки розкрив у своєму виступі завідуючий щелепно-–лицевим відділенням Запорізької обласної клінічної лікарні, голова Запорізького осередку ГО Олександр Єгоров.

«Комплексна реабілітація при вогнепальних пораненнях» — такою була тема доповіді начальника відділення щелепно-лицевої хірургії і стоматології Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, підполковника медичної служби, голови Одеського осередку громадської організації «Всеукраїнська асоціація щелепно-лицевої хірургії» Олени Кулібаби. А від Олексія Бурцева, завідуючого стоматологічним відділенням Луганської обласної клінічної лікарні, учасники конференції отримали не тільки вітання — на правах господаря, але й цікавий виступ, темою якого стали зубозберігаючі операції із застосуванням кістково-пластичних –матеріалів при кістах різних розмірів та етіології.

Після закінчення лекційного дня лікарі відвідали обласну поліклініку, де проконсультували хворих. Наступний день теж розпочався із консультацій пацієнтів обласної і міської лікарень.

Крім того, наступного дня на учасників конференції чекав сюрприз — було проведено дві операції, онлайн-трансляція з яких велася у зал засідань. Металоостео–синтез верхньої щелепи з приводу перелому верхньої щелепи за типом Ле-Фор ІІ провели лікарі-хірурги Василь Рибак та Олексій Товстокорий. Металоостеосинтез нижньої щелепи з приводу переломів суглобового відростка нижньої щелепи праворуч та ментального відділу нижньої щелепи ліворуч проведений лікарями-хірургами Олексієм Товстокорим та Оленою Кулібабою.

«Слон» на службі у стоматологів

Знакова подія сталася останнього дня перебування щелепно-лицевих хірургів. У цей день у м. Карлівці Донецької області відбулася презентація та запуск високо–спеціалізованого пересувного діагностично-лікувального комплексу «Слон» та пересувної цифрової зуботехнічної лабораторії «Слоненя», розроблених Національною спілкою стоматологів України. Після презентації було підписано угоди про співпрацю та обмін досвідом між Всеукраїнською асоціацією щелепно-лицевої хірургії (президент — Василь Рибак) та Національною спілкою стоматологів України (президент — Мирон Угрин), а також Асоціацією стоматологів силових структур (президент — Віктор Пономаренко). Участь в події брали місцеві керівники та представники навчальних закладів, де навчаються майбутні стоматологи. А потім відбулася нарада за участю народного депутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Оксани Корчинської, присвячена питанням надання якісної стоматологічної допомоги військовим і цивільному населенню.

Василь Рибак: «Перші результати обнадіюють»

Прокоментував підсумки поїздки і дав оцінку її ефективності голова ГО «Все–українська асоціація щелепно-лицевої хірургії», головний стоматолог Київщини Василь Рибак:

— Слід віддати належне Олексію Бурцеву, завідуючому відділенням стомато–логії Луганської обласної клінічної лікарні, керівнику Луганського осередку нашої громадської організації. Зібрав разом усіх зацікавлених у розвитку щелепно-лицевої хірургії в області: представників Луганського медінституту, Департаменту охорони здоров’я Луганської обласної державної військово-цивільної адміністрації. Були присутні завідуючі стоматологічними відділеннями районних лікарень та амбулаторій, представники медичної спільноти області. Представники місцевої влади висловили щиру зацікавленість у налагодженні взаємовигідного двостороннього співробітництва задля покращення стандартів медичного обслуговування населення, надання якісних стоматологічних послуг. І це налаштовує на оптимізм. Першого дня від імені нашої громадської організації ми підписали угоду з обласною та міською лікарнями. Затвердили план взаємодії з керівництвом Луганщини з подальшого розвитку галузі. Дуже важливий момент — всі голови осередків, які були присутні на конференції, і я, зокрема, як президент громадського об’єднання, погодилися бути позаштатними консультантами фахівців Луганської обласної лікарні. Що це дає? Це прецедент у масштабах країни. Уперше під егідою Асоціації зібрались головні фахівці з інших областей. Ми маємо право на цій базі оперувати, консультувати хворих у рамках нашого договору з адміністрацією. Тобто маємо гарантований доступ в операційну. Будемо приїжджати вахтовим методом. Попередньо буде затверджено графік нашої роботи на базі Луганської обласної лікарні.

По дорозі на Карлівку відвідали славно–звісний Святогірський монастир, отримали Боже благословення. Повертаючись назад, заїхали у Слов’янськ, зу–стрілися із директором Слов’янського ННІ Націо–нального універ–ситету Державної фіскальної служби України Дмитром Лазаренком. Інститут є партнером Асоціації, надає юридичну підтримку, допомагає з оформленням документів.

Не залишились осторонь і партнери Асоціації. Група медичних центрів «Адоніс» (генеральний директор Віталій Гірін) подарувала Луганській обласній лікарні німецький хірургічний інструментарій. А компанія «Іматех Медіал» надала дорогі титанові конструкції та інструмент для проведення оперативних втручань.

Петро Зубенко



Вернуться к номеру