Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №12 (700), 2019

Вернуться к номеру

Уряд підбив підсумки 50 днів роботи, або 50 днів на посту міністра

Уряд Олексія Гончарука прозвітував про свої досягнення за перші 50 днів роботи. У сфері охорони здоров’я пріоритетними стали питання забезпечення ліками, поліпшення медичних послуг і доступу до них. За цей короткий період –Міністерство охорони здоров’я України досягло таких результатів.

 ►  Більше доступних і якісних ліків

► МОЗ України встановлюватиме граничні ціни на ліки з Нацпереліку. Затверджено відповідний реєстр граничних оптово–відпускних цін на деякі лікарські засоби. Це дозволить уникнути завищення цін на медичні препарати, що закуповуються медзакладами самостійно через систему ProZorro. Заклади зможуть забезпечити ще більше безоплатних ліків для своїх пацієнтів.

► Затверджені документи з розподілу й поставки препаратів для лікування хворих на онкологію, онкогематологію, вірусні гепатити B і С, орфанні мета–болічні захворювання, легеневу артеріальну гіпертензію. Українські пацієнти отримають понад 4,5 млн флаконів –препаратів для онкохворих дітей і дорослих.

► Затверджено перелік учасників, що долучилися до пілотного проєкту з 2D–кодування на упаковках лікарських засобів. У майбутньому нанесення кодування на упаковки лікарських засобів буде передбачено для всіх рецептурних лікарських засобів.

► Розроблена Концепція розвитку фармацевтичного сектора галузі охорони здоров’я на 2020–2025 роки. Її мета — створити умови, щоб українці не займалися самолікуванням, а консультувалися, які ліки приймати, із своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, боротьба з фальсифікатом, створення Української медичної агенції, демонополізація ринку тощо. На сьогодні Концепція знаходиться на обговоренні експертів відповідної робочої групи. Попереду — публічні консультації і розробка відповідних змін до законодавства, поява національних протоколів, організація відпуску рецептурних ліків з аптек виключно за рецептами лікарів тощо.

 ►  Поліпшення медичних послуг і доступу до них

► Триває підготовка до запуску Програми медичних гарантій з 1 квітня 2020 року. Бюджет програми — 72,1 млрд грн — забезпечить медичними послугами й ліками людей в екстрених випадках, на прийомі в сімейного лікаря, педіатра або терапевта, на рівні спеціалізованої амбулаторної і госпітальної допомоги, за необхідності паліативної медичної допомоги й реабілітації.

► Розроблено методики моделювання мереж первинної і спеціалізованої медичної допомоги. Завершено аналіз мережі багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування. Регіони отримали відповідні рекомендації з розбудови найсильніших лікарень.

► Погоджені закупівлі автомобілів швидкої допомоги для 6 регіонів (Він–ницької, Донецької, Одеської, Полтавської, Тернопільської областей і м. Києва) в рамках пілотного проєкту щодо розвитку екстреної медичної допомоги. Ці закупівлі дозволять забезпечити 100% потребу в автомобілях екстреної медичної допомоги в цих регіонах.

► Триває формування телемедичної мережі в Україні. Пацієнти в найвіддаленішому селі зможуть отримати консультацію лікаря. Триває моніторинг телемедичних послуг у сільських місцевостях Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської, Рівненської, Харківської областей за чотирма нозологіями: серцево–судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальна астма й дерматологічні захворювання. Станом на 10.10.2019 загальна кількість телеконсультаций — 3287.


Боротьба з фальсифікованими ліками: затверджено перелік учасників, що долучилися до пілотного проєкту з 2D-кодування на упаковках лікарських засобів

Пілотний проєкт триватиме рік. Він дасть змогу українським вироб–никам підготуватися. У майбутньому кодування на упаковках лікарських засобів має стати обов’язковим для всіх виробників.

Ознайомитися з переліком 12 учасників пілотного проєкту можна на сайті МОЗ (https://moz.gov.ua/uploads/2/14580–dn_20191011_2071.pdf#page=2). Участь у ньому можуть брати виробники, імпортери, дистриб’ютори лікарських засобів, заклади охорони здоров’я, аптечні заклади.

   Як працює 2D-–кодування   

2D-–код — маркування, двовимірний штрих–код на упаковці лікарських –за–собів, який наноситься при виробництві ліків. Інформація про це заноситься в єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів.

Майже всі іноземні препарати, що продаються в Україні, вже мають двовимірне кодування упаковок, а деякі українські фармкомпанії вже придбали необхідне обладнання й кодують свої ліки. Маркування лікарських засобів ідентифікаційним кодом — складова Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів.

   2D-–кодування для пацієнтів   

Це маркування дає змогу пацієнтам перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Після сканування на екрані смартфона з’явиться інформація про конкретний лікарський засіб, зокрема, чи препарат не є фальсифікованим, простроченим або завезеним до країни з порушенням норм.

   2D-–кодування для держави   

Кодування дозволить державі відстежувати весь ланцюжок постачання ліків — від виробництва чи імпорту до продажу в аптеці — і вчасно реагувати на порушення. Усі ці транзакції будуть включені в загальну базу даних, включно із серією ліків і датою виробництва.


Як МОЗ України регулюватиме ціни з Нацпереліку

Міністерство охорони здоров’я України встановлюватиме граничні ціни на ліки з Нацпереліку. Затверджено відповідний реєстр цін. Це контролює ціни на лікарські засоби, які закуповуються медзакладами через систему Prozorro. Це означає, що заклади зможуть забезпечити ще більше безоплатних ліків для своїх пацієнтів під час лікування в стаціо–нарі. Відповідний наказ було прийнято 11 жовтня 2019 року.

Минулого року Антимонопольний комітет України (АМКУ) провів аналіз і встановив, що ціни на деякі препарати, включені до Національного переліку основних лікарських засобів, завищені. АМКУ надав рекомендації, і відповідно до них у квітні цього року була ухвалена постанова Кабінету Міністрів. Нині ж створено реєстр граничних оптово–відпускних цін на деякі лікарські засоби, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів.

За Національним переліком основних лікарських засобів лікарні закуповують препарати в першу чергу. Він складається з 427 препаратів із доведеною ефективністю й базується на переліку основних лікарських засобів, рекомендованих ВООЗ. Близько 60 препаратів у ньому — популярні ліки, якими найчастіше лікують українців.

Ціни регулюватимуться за моделлю референтного ціноутворення. У 5 сусідніх країнах (Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії і Латвії) порівнюються ціни на ліки. Гранична ціна на ліки з Нацпереліку встановлюватиметься на основі медіани цін із трьох найменших референтних цін у разі наявності відповідних даних про ціни в референтних країнах. Також для корекції ціни додатково буде застосовуватися понижуючий коефіцієнт 0,9, адже рівень доходу й плато–спроможності в Україні нижчий, ніж у країнах, які беруться для порівняння цін. У разі відсутності даних про ціни в усіх референтних країнах реферування не проводиться.

Обмеження цін діятиме на деякі діючі речовини препаратів із Національного переліку, які закуповуються за бюджетні кошти. Воно застосовується лише для тих лікарських засобів, ціна на які в Україні вища, ніж ціни в референтних країнах, і за якими обсяг продажів за останні 12 місяців становить більше ніж 5 млн грн. Референтна ціна розраховується для 23 міжнародних непатентованих назв (діючих речовин) препаратів.

Якщо ціна в Україні нижча за ціну в референтних країнах, спрацьовує ринковий механізм регуляції цін — референтна (гранична) ціна не встановлюється. Референтна ціна буде встановлена як гранична лише для тих міжнародних непатентованих назв і форм випуску, ціна на які в Україні вища за референтну.

Ця процедура регулювання цін застосовується до тендерних процедур закупівель, за якими на момент затвердження цього наказу не оприлюднено оголошення про проведення процедури закупівлі.

Відповідний реєстр граничних оптово–відпускних цін на деякі лікарські засоби, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів і закуповуються за бюджетні кошти, оновлюватиметься щороку в січні.



Вернуться к номеру