Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №8(103), 2019

Вернуться к номеру

Модернізація навчального процесу на післядипломному етапі: перспективи, можливості

Авторы: Саволюк С.І., Лисенко В.М., Крестянов М.Ю.
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Сучасна технологічна революція в хірургії та анестезіології докорінно змінили хірургічну парадигму й філософію. Нинішня ургентна і планова хірургія вступила в епоху безпечних суперрадикальних розширених мультивісцеральних резекцій, симультанних операцій та агресивної хірургічної тактики. Це стало можливим завдяки інтеграції механізмів і факторів концепції «6 М»: Мультимодальність (програми Fast Track Surgery, ERAS), Мультидисциплінарність (різнопрофільні підходи, залучення спеціалістів різних галузей), Мультитехнологічність (лапароскопія, ендоскопія, ендоваскулярні й гібридні операції з асиміляцією технологій), Мультифункціональність (поліфункціональні електрохірургічні інструменти в лапароскопії та ендоскопії, електрозварювання живих біологічних тканин, зшивальні апарати — лінійні й циркулярні стиплери, системи дублювання, робот-асоційована лапароскопія, капсульна ендоскопія), Мультипроєкція (доопераційний облік, прогнозування й індивідуальне планування нестандартних нештатних ситуацій з метою запобігання їм), Мультифокус (урахування всіх сприятливих і несприятливих факторів для отримання надійного прогнозованого сприятливого прогнозу для пацієнта). Отже, шляхом комбінації хірургічних інновацій і технологій, оволодіння ними, їх агресивного впровадження намагаються позбутися впливу людського фактору, що виводить сучасну хірургію на рівень уніфікації, стандартизації й протокольності (стандартна операційна й технологічна процедура), що створює виклики для державної післядипломної освіти й стимулює до безперервного пошуку можливостей професійного зростання (системність і систематичність), вступаючи в конкурентні відносини з приватними структурами за споживача послуг (інтерни, курсанти), прискорюючи створення ефективних професійних навчальних (тренінгових, симуляційних) центрів. Без сумніву, створення й формування конкурентного середовища спонукає колективи клінічних кафедр до постійного вдосконалення (інформаційного, професійного й технологічного), активного використання сучасних інформаційних (хмарні сервіси, соціальні мережі) та інтерактивних технологій для того, щоб позиціонувати себе на ринку освітніх послуг, презентуючи свої досягнення, наукові й клінічні можливості, модернізуючи навчальні програми й плани, приваблюючи курсантів для своїх клінічних баз та установ, таким чином виконуючи виробничий план за державним замовленням.

Мета: оцінка роботи навчально-тренінгового класу кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика (зав. каф. — професор С.І. Саволюк) за 2018 рік за динамікою результатів анкетованої кривої навчання.

Результати. У 2018 році через навчально-тренінговий клас кафедри пройшли 136 осіб, із них слухачів циклів тематичного удосконалення («Вибрані питання невідкладної абдомінальної хірургії», «Основи лапароскопічної хірургії»), ПАЦ і спеціалізації — 57, лікарів-інтернів за спеціальністю «хірургія» 1, 2, 3-го року навчання — 61, клінічних ординаторів — 15, очних аспірантів — 3, що є обов’язковим при підсумковій атестації згідно із зазначеними програмами. Клас обладнаний 2 лапароскопічними тренажерами, генераторами різних видів хірургічної енергії (монополярна, біполярна, електрозварювання, аргоноплазмова коагуляція, ультразвукова дисекція), всіма видами електрохірургічних інструментів і зшивальних апаратів (лінійні, циркулярні), мультимедійним супроводом, інтерактивною системою для майстер-класів у режимі Live Surgery і системою для запису й архівування потокового відео в режимі on-real-time.

Висновки. Набуття мануальних навиків і вмінь на сучасному лапароскопічному обладнанні в умовах навчально-тренінгового класу є обов’язковим етапом клінічного іспиту (проміжної й заключної атестації) для лікарів-інтернів, при підсумковій атестації курсантів, слугуючи базовим критерієм допуску до лапароскопічних операцій.



Вернуться к номеру