Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №1 (713), 2020

Вернуться к номеру

Міністерство охорони здоров’я України затвердило перелік лікарських засобів і медичних виробів, що будуть закуповуватись за кошти Державного бюджету 2020 року

Затвердження номенклатури (переліку) лікарських засобів — основоположний процес у закупівлях, і цього року вдалось затвердити перелік до Нового року, що дозволить отримати життєво необхідні ліки раніше. У 2020 році МОЗ України буде продовжувати працювати над забезпеченням рівного й справедливого доступу до медичної допомоги для всіх громадян України.
Уперше на закупівлю ліків і медвиробів на централізованому рівні додатково виділено 3,2 млрд грн. Отже, загальний бюджет на закупівлі лікарських засобів і медичних виробів у 2020 році становитиме близько 9,7 млрд грн, що є рекордною сумою на закупівлю ліків для громадян України. Очікується, що цих коштів з огляду на зниження цін на низку препаратів вистачить на забезпечення практично повної потреби за всіма 38 напрямами. Саме забезпечення цієї мети є одним з пріоритетів роботи МОЗ України, спрямованої на забезпечення виконання взятих на себе зобов’язань перед громадянами.
МОЗ України проводить розширення переліку закупівель лише тоді, коли забезпечує ліками всіх пацієнтів за вже існуючими напрямами. Такий підхід забезпечує рівний і гарантований доступ до медичної допомоги й не дозволяє зменшувати доступ до лікування для тих пацієнтів, які вже отримують лікування.
Уперше при формуванні переліку закупівель на 2020 рік команда Міністерства охорони здоров’я України використовувала методи оцінки медичних технологій (Health Technology Assesment) із залученням фахівців Департаменту оцінки медичних технологій Державного експертного центру МОЗ України.
Оцінка медичних технологій застосовується для комплексної оцінки показників клінічної ефективності, економічної доцільності й організаційних проблем застосування лікарських засобів, медичних виробів та інших медичних технологій. Такий підхід дозволяє приймати ефективні стратегічні рішення у сфері охорони здоров’я, зокрема визначати, які лікарські засоби доцільно фінансувати й закуповувати за кошти платників податків.
З наступного року оцінка медичних технологій стане обов’язковою при плануванні державних закупівель і формуванні номенклатури закупівель. Даний підхід дозволяє раціонально використовувати бюджетні кошти, досягти економії коштів і збільшити забезпеченість ліками пацієнтів України. МОЗ України і надалі буде приймати управлінські рішення на основі найкращих доступних даних з метою ефективного використання коштів платників податків. 

Основні зміни в переліку лікарських засобів і медичних виробів, що будуть закуповуватись за бюджетні кошти 2020 року
Хворі на туберкульоз отримають новий протитуберкульозний препарат
Претоманід — це третій новий протитуберкульозний препарат, схвалений за більше ніж 40 років Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), а також перший, який був розроблений некомерційною організацією, а саме TB Alliance. Розробка претоманіду стала можливою завдяки співпраці багатьох наукових інститутів, благодійних фондів, приватного сектора, організацій громадянського суспільства, урядів країн та інших партнерів. Препарат досліджувався в 19 клінічних випробуваннях, 14 країнах, були задяні 1168 пацієнтів. Всесвітня організація охорони здоров’я вже оголосила про перегляд рекомендацій з лікування тубер–кульозу.
Хворі на рак отримають доступ до сучасного лікування
Для пацієнтів із раком нирки буде закуп–лений препарат сунітиніб або пазопаніб залежно від того, хто з виробників надасть кращу цінову пропозицію. Це два інноваційних препарати, що мають схожі показники ефективності й безпеки при лікуванні раку нирки.
Для пацієнтів із раком легень буде закуплений лікарський засіб пеметрексед. Рак легень є одним із лідерів за захворюваністю, поширеністю, смертністю, а також показником DALY, який розраховується за кількістю років якісного (здорового) життя, втрачених унаслідок настання непрацездатності або передчасної смерті в результаті захворювання. Пеметрексед — це генеричний препарат, зареєстрований в Україні та світі, його виготовляють багато виробників, а отже, можна буде отримати кращу ціну й забезпечити великій кількості пацієнтів доступ до лікування.
Пацієнтам з онкогематологічними захворюваннями, зокрема з мієлодиспластичним синдромом, буде забезпечено доступ до лікарського засобу азацитидин.
Медичні вироби для забезпечення розвитку донорства крові та її компонентів
Для розвитку системи донорства крові вперше будуть закуплені витратні матеріали для лабораторного обладнання Alinity s. Це обладнання має вищу точність, водночас вартість обстеження однієї донації не буде перевищувати таку при застосуванні обладнання Architect i2000sr, що використовується на сьогодні.
Діти молодшого віку з пересадженими органами отримають доступ до рідкісних форм імуносупресивних препаратів
До переліку закупівель включили рідкісні форми імуносупресивних препаратів для дітей до 5 років, а саме: такролімус, циклоспорин, мофетилу мікофенолат. Це дозволить спростити використання імуносупресії в дітей, а також отримати кращий клінічний результат для цих пацієнтів.
Пацієнти отримають доступ до безцементних ендопротезів
До переліку закупівель на додачу до цементних ендопротезів будуть повернуті безцементні, тому що існують пацієнти, яким необхідно застосовувати саме їх. Наприклад, молодим пацієнтам рекомендуються саме безцементні ендопротези, тому що вони більш універсальні, мають кращі клінічні показники в післяопераційній реабілітації і більший термін використання. Водночас у пацієнтів літнього віку та зі слабким кістковим запасом для отримання кращої стабільності й зменшення ризику перипротезного перелому стегнової кістки рекомендується цементний ендопротез. 

 
Використання нового препарату ЕВКАБАЛ САШЕ (ацетилцистеїн) при захворюваннях, що супроводжуються кашлем
Ацетилцистеїн є добре відомим і ґрунтовно дослідженим муколітиком прямої дії. Молекула ацетилцистеїну містить хімічно активну сульфгідрильну групу — HS, за рахунок якої має здатність розривати зв’язки між мукопротеїновими комплексами слизу. Застосування прямого муколітика ацетилцистеїну одночасно вирішує кілька складних завдань при лікуванні гострих чи хронічних захворювань дихальної системи, що супроводжуються кашлем, — це розрідження густого або гнійного мокротиння й руйнування бактеріальних біоплівок.
Ацетилцистеїн незамінний, коли захворювання супроводжується виробленням густого, в’язкого або гнійного мокротиння. Розрідження мокротиння відбувається без суттєвого збільшення обсягу секрету, і це додатковий плюс при лікуванні дітей, які не завжди здатні відкашляти велику кількість мокротиння. Ацетилцистеїн чинить пряму муколітичну дію на мукопротеїни мокротиння, окрім того, він діє на бактеріальні плівки, що збільшує ефективність лікування протимікробними препаратами. Це підтверджено низкою клінічних досліджень. Ацетилцистеїн також має антиоксидантні властивості через наявність вільної тіольної групи, є попередником антиоксиданту глутатіону — основного фактора захисту від впливу внутрішніх і зовнішніх токсичних агентів. Антиоксидантний вплив препарату зумовлює більш легкий перебіг загальноінтоксикаційних проявів захворювання й сприяє прискоренню одужання (Симонова О.И., 2014).
Нещодавно на ринку України з’явився новий препарат ЕВКАБАЛ САШЕ з діючою речовиною ацетилцистеїн у дозуванні 600 мг (для дорослих і дітей із 14 років) і 200 мг (для дітей із 6 років).
Форма випуску ЕВКАБАЛ САШЕ — герметичний пакетик, що містить одну дозу ацетилцистеїну для приготування перорального розчину, — дозволяє чутливому до зовнішніх впливів ацетилцистеїну зберігати свої лікувальні властивості протягом усього терміну придатності.
Розчин готується безпосередньо перед вживанням шляхом додавання прохолодної рідини (води, чаю або соку), при цьому порошок швидко розчиняється й утворює приємний на смак напій.
Від інших препаратів ацетилцистеїну ЕВКАБАЛ САШЕ вирізняє німецька якість — він виготовляється одним з найбільших у Європі виробників згідно із сертифікатом GMP європейського зразка. Препарат швидко зменшує інтенсивність кашлю — вже на третю добу лікування, а також запобігає ускладненням.
Довіра лікарів і пацієнтів до лікарських засобів компанії «Еспарма» і добре відомої протизастудної серії ЕВКАБАЛ®, а також багаторічний досвід їх застосування є вагомим аргументом на користь нового препарату ацетилцистеїну — ЕВКАБАЛ САШЕ. 


Вернуться к номеру