Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 16, №2, 2020

Вернуться к номеру

Рецензія на навчальний посібник «Шкали, тести та опитувальники для оцінки дрижальних гіперкінезів» авторства професора О.М. Стоянова (Одеса: ВМВ, 2018. 112 с.)

Навчальний посібник «Шкали, тести та опитувальники для оцінки дрижальних гіперкінезів» дозволяє усувати труднощі, які виникають у клінічній діагностиці тремору й деяких рухових розладів, що пов’язано з наявністю різних варіантів гіперкінезів і водночас їх однотипністю, перекриванням частот при різних рівнях зацікавленості й патогенетичних механізмах ураження нервової системи.
Окрім об’єктивізації тремору, гіперкінезів у навчальному посібнику розглядаються можливості виявлення й оцінки коморбідних станів, що супроводжують рухові розлади, за допомогою діагностичних і диференціально-діагностичних рейтингових шкал, опитувальників, тестів тощо. Застосування такого роду методик всебічного обстеження дозволяє деякою мірою стандартизувати дрижальні гіперкінези, простежувати їх зміни в динаміці, у тому числі для контролю ефективності лікування, а також в експериментальній роботі. 
Незважаючи на те, що тремор — один з найбільш легко реєстрованих гіперкінезів, до цього часу немає загальноприйнятого й універсального методу його вимірювання й оцінки. 
О.М. Стоянов детально виклав основні методики реєстрації та контролю тремору, що передбачають використання:
1) 27 найбільш популярних клінічних рейтингових шкал, тестів і опитувальників;
2) електрофізіологічних методів діагностики, у тому числі модифікацій електроміографічних методів реєстрації дрижання;
3) датчиків термометрії з різними фізичними принципами дії.
Адекватні рейтингові шкали, опитувальники, а також їх комбінації дозволяють розширити діапазон діагностичних можливостей сучасних методів, тестів і пристроїв щодо реєстрації тремору, оптимізують порівнянність різних досліджень і груп пацієнтів. 
Використання низки шкал і опитувальників, наведених у посібнику, спрямоване на вивчення повсякденної активності, соціальної адаптації, функціональних розладів, психовегетативного супроводу та інших немоторних проявів рухових розладів, що допомагає в уточненні діагнозу й виробленні адекватних стратегій терапії. 
Навчально-методичний посібник «Шкали, тести та опитувальники для оцінки дрижальних гіперкінезів» призначений для лікарів-інтернів, курсантів, слухачів факультетів підготовки лікарів, може використовуватись при проведенні навчальних занять з неврології, реабілітаційної, діагностичної медицини. Систематизований, викладений у доступній формі матеріал посібника може бути рекомендований студентам старших курсів медичних навчальних закладів України, науковцям та іншим лікарям, які цікавляться питаннями рухових розладів. Логічним продовженням рецензованого навчально-методичного посібника в найближчій перспективі може стати підготовка й видання посібника щодо об’єктивної реєстрації гіперкінезів за допомогою апаратної діагностики, класифікації цих пристроїв, зручності їх застосування в певних умовах тощо.
 
Професор кафедри неврології 
та дитячої неврології ХМАПО,
заслужений діяч науки і техніки України, лауреат
Державної премії, доктор медичних наук,
професор С.К. Євтушенко


Вернуться к номеру