Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 16, №2, 2020

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

Світ опинився в умовах епідемії коронавірусної інфекції COVID-19. Настали цікаві часи, коли проблема є, а її розуміння немає. Спостерігаємо вкрай невдалу комбінацію — відсутність стратегічного бачення, навичок кризового менеджменту й заблоковане критичне мислення. Маємо закриті кордони, заборони на експорт і ще чимало чого за відсутності чітких і науково обґрунтованих рекомендацій. Повна дезорієнтація населення досягла воістину всесвітніх масштабів: дані статистики про захворюваність і смертність, які розносять засоби масової інформації, взагалі ні про що не говорять. При цьому жодна авторитетна структура не береться правильно їх проаналізувати. Всесвітня організація охорони здоров’я не в змозі виробити єдиний підхід до подання даних. Нині відсутня вірогідна інформація про те, як і коли цей вірус перестрибнув на людину, чи виробляється до нього імунітет. Чи вважається хворою інфікована людина, яка не має жодних симптомів? А якщо нас усіх протестують і виявиться, що дві третини вже перехворіли й уся ця паніка була безглуздою? Тести самі по собі дають суперечливі результати — це чому? 
Коронавірусна інфекція поширилася з континенту на континент зі швидкістю польоту реактивного лайнера, а від людини до людини — у мить ненавмисного дотику. Люди будь-якого віку можуть заразитися цим новим вірусом. Для більшості перебіг COVID-19 — легкий, із мінімальними симптомами грипу, нагадує звичайну застуду. Однак у 15–20 % випадків COVID-19 має тяжкий перебіг і приблизно в 5 % випадків призводить до критичних станів. При цьому важливо розуміти, що люди похилого віку, а ще з наявністю цукрового діабету 2-го типу (у 20 %) не є основним джерелом поширення інфекції: вони — її головні жертви. 
Відомо, що у хворих на цукровий діабет більший ризик виникнення коронавірусної інфекції. При діабеті порушений як гуморальний, так і клітинний імунітет (первинне порушення імунітету). Незадовільний контроль глікемії порушує імунну відповідь на вірусну інфекцію і потенційну бактеріальну інфекцію в легенях (вторинне порушення імунітету). Ожиріння (у 80–90 % хворих на ЦД 2-го типу) — фактор ризику тяжкої інфекції, бронхолегеневої патології тощо. Не забуваємо й про коморбідність і серцево-судинні ускладнення.
Людей, які живуть із діабетом, слід поінформувати про важливість заходів безпеки, щоб по можливості уникнути коронавірусної інфекції. Рекомендації для широкої громадськості (наприклад, регулярно мити руки й уникати дотику до обличчя) удвічі важливіші для людей із діабетом і членів їхніх родин.
Хворі на цукровий діабет повинні ретельно здійснювати самоконтроль глікемії і за появи перших ознак інфекції (підвищена температура, кашель, утруднене дихання) відразу телефонувати до сімейного лікаря. Будь-яка інфекція збільшує рівень глікемії та підвищує потребу в рідині, тому необхідно пити достатню кількість води. 
Коронавірусна інфекція COVID-19 вносить корективи в лікування хворих на цукровий діабет. За наявності цукрового діабету 2-го типу у поєднанні з COVID-19 слід відмінити препарати метформіну (підвищення рівня молочної кислоти), інгібітори натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу (дегідратація, зміни метаболізму жирів із ризиком розвитку кетозу), агоністи глюкагоноподібного пептиду-1 (нудота й блювання). При показниках глікемії понад 13,0 ммоль/л рекомендується переведення на базис-болюсну інсулінотерапію з розподілом дози інсуліну короткої дії і базального інсуліну 50/50 %. Початок терапії базальним інсуліном — з 10 ОД/добу або 0,1–0,2 ОД/кг маси тіла, інсуліном короткої дії — у дозі 4 ОД або 10 % від дози базального інсуліну перед основними прийомами їжі, титрація дози базального інсуліну проводиться по 2 ОД 1 раз на 3 дні за рівнем глікемії натще. Дози інсуліну короткої дії залежать від рівня глікемії перед їдою і запланованої кількості вуглеводів. Контроль глікемії здійснюється не менше ніж чотири рази на день.
Абсолютно безпечними препаратами для хворих на цукровий діабет 2-го типу за умов епідемії залишаються інгібітори дипептилдилпептидази-2, адже вірус COVID-19 не використовує інші рецептори коронавірусу, амінопептидазу N і дипептидилпептидазу-4, як свою мішень.
Слід також пам’ятати, що прийом парацетамолу може помилково завищувати дані CGM-моніторингу глікемії. Тому FDA рекомендує використовувати глюкометри (а не CGM-моніторинг) для вирішення питання про корекцію дози інсуліну.
Вітання читачам із високогірного швейцарського містечка Давос!
Коли йдеться про Швейцарію, відразу згадуються пастухи й корови з величезними дзвіночками на тлі квітучих пасовищ, кристально чистих альпійських озер, чудових дерев’яних шале і величних гір із засніженими вершинами. Полілінгвальна, багатокультурна Швейцарія є переконливим прикладом того, як люди завдяки своїй майстерності і вмінням подолали обмеження довкілля й перетворили його в актив, який утримує їх на передньому краї процвітаючих європейських країн. Як бачимо, економічний успіх перевершив культурну гетерогенність. 
Фешенебельний, жвавий, стильний Давос широку популярність отримав завдяки щорічному економічному з’їзду. Тут проводяться щорічний Всесвітній економічний форум та інші міжнародні конгреси, тому його називають «глобальним селом». Цьогорічний ювілейний 50-й Всесвітній економічний форум у Давосі відбувся під знаком кліматичних проблем і зібрав близько трьох тисяч учасників із 117 країн, у тому числі глав 53 держав і урядів. Попри такі загрози, як уповільнення темпів зростання світової економіки й торгівлі, збільшення боргів і фінансові бульбашки, дискусії в Швейцарії велися навколо можливих наслідків екологічних лих.
Цього разу бізнесмени й політики назвали найбільш імовірними загрозами для людства наслідки зміни клімату, кіберзагрози й економічну нестабільність (на той час проблема коронавірусної інфекції ще не набула актуальності). Формат заходу не передбачає розпоряджень і постанов. Однак підсумки форуму заслуговують на увагу, оскільки реально впливають на подальші дії влади в усьому світі. У Давос також злетівся весь світ бізнесу, були там і деякі українці. Останні, яким, здається, краще було б залишалися вдома, отримали можливість зробити селфі на тлі ялинок, повз які проходив сам Дональд Трамп. Нерівність доходів — інша не менш болюча проблема, що обговорюється в Давосі з року в рік. Вона особливо очевидна на давоському «ярмарку марнославства», куди мільярдери злітаються на особистих літаках, а номер в готелі може коштувати 10 тисяч швейцарських франків за добу.
З побажанням читачам «Міжнародного ендокринологічного журналу» практикувати інформаційну гігієну, обирати собі рятівні хобі й активності, зберігати спокій, критичний розум і бути здоровими,
головний редактор, професор
Володимир Іванович Паньків,
член Національної спілки
журналістів України


Вернуться к номеру