Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Спірні питання інтенсивної терапії синдрому відміни алкоголю з делірієм

Авторы: Гаврилов О.О., Гомон М.Л., Козирев С.Н.
Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Постійна дія алкоголю на організм призводить до розбалансування системи збудження та гальмування у ЦНС через зменшення кількості та зміну чутливості ГАМКА-рецепторів, а також збільшення кількості їх антагоністів — рецепторів NMDA, що проявляється у вигляді абстинентного синдрому [1]. Одним із найтяжчих його проявів є алкогольний делірій. Основними напрямками інтенсивної терапії цього стану є адекватна седація, корекція волемії та електролітного балансу, а також профілактика фатальних ускладнень. Проте до сьогодні не існує єдиного підходу до вирішення проблеми резистентності до бензодіазепінів, а також і досі не зрозуміла доцільність призначення препаратів магнію. Стосовно першого питання в останніх джерелах пропонуються різні стратегії призначення бензодіазепінів та їх комбінації не тільки з барбітуратами та пропофолом, але і з кетаміном та дексмедетомідином [3]. Щодо магнію, то це питання ще більш неоднозначне. З одного боку, дуже часто рівень сироваткового магнію в пацієнтів з алкогольним делірієм є нормальним, а біодоступність усім знайомого сульфату магнію не перевищує 50 % від введеної дози. А з іншого боку, деякі публікації вказують на наявність внутрішньоклітинного дефіциту магнію в організмі таких хворих, а річна смертність у них є суттєво вищою [2]. Отже, перспективною є розробка збалансованих схем седації та підтримки, що базуються на патогенетичних засадах.


Список литературы

  1. Abrahao K.P., Salinas A.G., Lovinger D.M. Alcohol and the Brain: Neuronal Molecular Targets, Synapses, and Circuits. Neuron. 2017. 96 (6). 1223-1238. doi: 10.1016/j.neuron.2017.10.032.
  2. Maguire D., Ross D.P., Talwar D. et al. Low serum magnesium and 1-year mortality in alcohol withdrawal syndrome. Eur. J. Clin. Invest. 2019. 49 (10). 128-136. doi: 10.1111/eci.13152.
  3. Shah P., McDowell M., Ebisu R. et al. Adjunctive Use of Ketamine for Benzodiazepine-Resistant Severe Alcohol Withdrawal: a Retrospective Evaluation. J. Med. Toxicol. 2018. 14. 229. doi: 10.1007/s13181-018-0662-8.

Вернуться к номеру