Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Можливості мультимодальної низькоопіоїдної анальгезії у великій абдомінальній хірургії

Авторы: Гаргат Є.О.(1), Третяк А.М.(1), Бережний Є.П.(2)
(1) — Комунальне некомерційне підприємство «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської районної ради», Луганська область, Україна
(2) — ДЗ «Луганський державний медичний університет», м. Рубіжне, Луганська область, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Проблема інтенсивного больового синдрому після високотравматичних операцій на черевній порожнині впродовж десятиліть є постійною проблемою анестезіологів усього світу. Ефективним методом вирішення цієї проблеми є подовжена епідуральна блокада. На окрему увагу заслуговують методики без- та малоопіоїдної анальгезії та анестезії [1]. 
Мета: провести порівняльний аналіз ефективності малоопіоїдної та епідуральної анальгезії після великих абдомінальних операцій. 
Матеріали та методи. До дослідження увійшли 20 хворих після великих абдомінальних операцій з приводу поширених гнійно-запальних процесів черевної порожнини. Знеболювання — парацетамол з кеторолаком. У 12 пацієнтів було встановлено епідуральний катетер та проводилося підтримання подовженої анальгезії введенням розчину бупівакаїну — перша група. Восьми хворим із різних причин катетер не був встановлений, знеболювання досягалося інфузією лідокаїну 0,5–0,9 мг/кг/год, кетаміну 0,5 мг/кг/год — вони становили другу групу.
Результати. Інтенсивність больового синдрому, оцінена за 10-бальною лінійною візуальною аналоговою шкалою болю [2], через 3 години після операції становила 1,75 ± 0,75 у першій групі та 2,25 ± 0,71 бала у другій групі (p = 0,17). Через 6 годин мали місце такі показники: 1,92 ± 0,67 у першій групі, 2,13 ± 0,83 у другій групі (p = 0,58). Через добу (24 години) — 1,83 ± 0,83 та 2,38 ± 0,92 бала в першій та другій групах відповідно (p = 0,21). На жодному з етапів ми не отримали статистично значущої відмінності інтенсивності больового синдрому в групах.
Висновки. Схема анальгезії з включенням подовженої інфузії лідокаїну та кетаміну в комплексі знеболювання хворим, принаймні за рівнем знеболювання, не поступається епідуральній анальгезії. Може бути використана для знеболювання у випадках, коли епідуральна анестезія не може бути застосована, за відсутності протипоказань.
 

Список литературы

  1. Mulier J. Opioid free general anesthesia: A paradigm shift? Rev. Esp. Anestesiol. Reanim. 2017. № 64 (8). Р. 427-430.
  2. Brevik H., Borchgrevink P.C., Alen S.M. et al. Assessment of pain. Br. J. Anaesth. 2008. 101 (1). Р. 17-24.

Вернуться к номеру