Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Інтенсивна терапія хворих із гастрошизисом та омфалоцеле залежно від ступеня синдрому інтраабдомінальної гіпертензії

Авторы: Горбатюк О.М., Берцун К.Т., Рубіна О.С., Гомон Р.О., Гомон Т.М.
Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Хірургічні втручання у хворих із гастрошизисом (ГШ) і омфалоцеле (ОЦ) зазвичай проводяться на несприятливому тлі (недоношеність, гіпоксичні ураження, вісцероабдомінальна диспропорція, інтраабдомінальна і легенева гіпертензія тощо), що негативно впливає на перед-, інтра- та післяопераційний перебіг патології і може стати причиною післяопераційних ускладнень (J.E. Baerg, 2016).
Мета. Проаналізувати ефективність використання режимів штучної вентиляції легень (ШВЛ) (А/С, SIMV/PSV) та інтенсивної терапії на етапах лікування ГШ та ОЦ. 
Матеріали та методи. В основу наукового дослідження покладено аналіз обстеження й лікування 46 новонароджених із ГШ, 16 новонароджених з ОЦ, які перебували на лікуванні в хірургічному відділенні та ВАІТ впродовж 1996–2017 років. Аналізувались показники респіраторної підтримки, клінічні, лабораторні, інструментальні показники перебігу захворювання та внутрішньочеревного тиску (ВЧТ).
Результати. Проведені дослідження у новонароджених із вісцероабдомінальною диспропорцією показали підвищення ВЧТ на всіх етапах корекції. Його підвищення в новонароджених істотно впливало на механічні властивості легень, що проявлялося зменшенням розтягування легень, підвищенням резистентності в дихальних шляхах і збільшенням унаслідок цього тиску на початку вдиху. Проведення ШВЛ у режимах А/С, SIMV/PSV з контролем дихальних об’ємів у межах 4–6 мл/кг з позитивним тиском у кінці видиху (PEEP) не менше ніж 4–5 см вод.ст. та підвищенням тиску під час вдиху (PIP) до високих цифр (20–22 см вод.ст.) протягом 24–48 годин із поступовим зниженням до більш низьких цифр (12 см вод.ст.) дозволяє нам досягти адекватної вентиляції легень на всіх етапах корекції вісцероабдомінальної диспропорції, покращуючи оксигенацію.
Висновки. Впровадження в практику анестезіологічного забезпечення та інтенсивної терапії використаних підходів ШВЛ та корекції ВЧТ, перехід до етапного хірургічного втручання забезпечують кращі результати лікування ГШ та ОЦ.
 

Список литературы

  1. Baerg J., Thorpe D., Sharp N. et al. Pulmonary hypertension predicts mortality in infants with omphalocele. J. Neonatal. Perinatal. Medicine. 2016. №8 (4). P. 333-338. doi: 10.3233/NPM-15915011.

Вернуться к номеру