Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Вплив застосування гравітаційного плазмаферезу в комплексній інтенсивній терапії хворих на набрякову форму гострого панкреатиту

Авторы: Кішко Р.М., Тхоревський О.В., Ремень І.І.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета дослідження: підвищення ефективності лікування хворих на набрякову форму гострого панкреатиту (ГП) шляхом застосування гравітаційного плазмаферезу (ПФ) як одного з основних методів інтенсивної терапії (ІТ).
Матеріали та методи. Дослідження проводилось шляхом ретроспективного аналізу історій хвороби 36 хворих на набрякову форму ГП на базі клініки невідкладної медичної допомоги, інтенсивної терапії, анестезіології, реанімації та детоксикації ГВМКЦ «Головний військовий клінічний госпіталь». Хворих розподілено на дві групи: 1-ша — хворим проводилась ІТ із застосуванням ПФ (n = 16), 2-га — ІТ без застосування ПФ (n = 20). Групи однорідні за віковим складом та супутньою патологією. Проводилось два сеанси гравітаційного ПФ з інтервалом в 36–48 год з ексфузією крові хворого в об’ємі 34–66 % об’єму циркулюючої плазми за один сеанс з подальшою його ресусцитацією розчинами кристалоїдів/колоїдів у співвідношенні 1 : 1 та власними компонентами крові. Порівняння клініко-лабораторних показників проводилось на 1-шу та 4-ту добу лікування хворих.
Результати. При застосуванні зазначеної схеми інтенсивної терапії та еферентних методів детоксикації, а саме гравітаційного плазмаферезу у хворих з набряковою формою ГП відзначені зменшення рівня окремих показників порушення функції підшлункової залози, печінки та синдрому системної запальної відповіді. Відзначено зменшення рівнів бета-амілази крові з 90,2 до 32,44 г/год/л; діастази сечі — з 206,8 до 30,07 у.о.; загального білірубіну — з 28,67 до 12,03 ммоль/л; аланінамінотрансферази — з 1,88 до 0,58 мкмоль/год/л; загального лейкоцитозу — з 12,37 до 8,88 Г/л; частоти серцевих скорочень — з 112,5 до 101/хв (вже на 2-гу добу) та з 109,9 до 95,02/хв (на 4-ту добу). Під час проведення даного дослідження були проаналізовані терміни перебування у відділенні реанімації та інтенсивної терапії (ВРІТ) і стаціонарі, показники летальності та частота виникнення ускладнень (табл. 1).
Летальність дорівнює 4,7 %. Терміни перебування у ВРІТ — 11,69 ± 2,51 доби, загалом в стаціонарі — 33,00 ± 8,68 ліжко-дня.
Висновки. Застосування гравітаційного плазмаферезу у хворих на набрякову форму ГП зменшує рівні окремих показників порушення функції підшлункової залози, печінки та синдрому системної запальної відповіді.
 

Список литературы

  1. Сушко Ю.І., Олійник О.В. Порівняльна ефективність перитонеального діалізу та ентеральної оксигенотерапії в лікуванні експериментального панкреонекрозу. Шпитальна хірургія. 2015. 2. 54-57.
  2. Дейкало І.М. та ін. Імунокорекція та екстракорпоральні методи детоксикації в патогенетичному лікуванні гострого деструктивного панкреатиту. Шпитальна хірургія. 2015. 2. 27-30.
  3. Шевчук І.М. та ін. Оптимізація лікування хворих із тяжким гострим панкреатитом за допомогою перитонеального діалізу. Практика і досвід. 2013. 4. 56-61.

Вернуться к номеру