Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Застосування гіпербарооксії при ендо- й екзотоксикозах у післяопераційному періоді

Авторы: Ковтун А.І., Акентьєв С.О., Карпо П.М., Аносов А.Є., Сажин А.П.
ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Розвиток гіпоксії, що супроводжує гнійно-септичні ускладнення після оперативного втручання й санації очеревинної порожнини, вимагає застосування кисневої терапії. Високоефективним методом оксигенотерапії є гіпербарична оксигенація (ГБО). ГБО у комплексному лікуванні хворих з ендо- та екзотоксикозами сприяє ліквідації метаболічних порушень, тканинного ацидозу, нормалізації кислотно-основного стану, покращанню газового складу крові, відновленню функцій паренхіматозних органів.
Мета дослідження: підвищення ефективності комплексного інтенсивного лікування хворих з абдомінальними гнійно-септичними ускладненнями в післяопераційному періоді.
Матеріали та методи. Обстежено 49 хворих віком 17–68 років з абдомінальними гнійно-септичними ускладненнями в післяопераційному періоді. Пацієнти першої групи (n = 26) разом із традиційною терапією отримували щоденно один сеансу ГБО впродовж 6–8 днів у стандартних терапевтичних режимах. Хворим другої групи (n = 23) разом із аналогічною терапією та ГБО внутрішньом’язово вводили даларгін у дозі 25 мкг/кг маси тіла хворого 3 рази на добу. У плазмі крові визначали вміст середніх молекул (МСМ), активність церулоплазміну та ступінь окиснювальної модифікації білків (ОМБ). В еритроцитах досліджували активність каталази та малонового альдегіду (МА).
Результати. Після оперативного втручання в усіх хворих показники перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ), МСМ, ОМБ та активність ферментів антиоксидантного захисту вищі на 50–60 %, ніж у пацієнтів контрольної групи, і супроводжуються підвищенням процесів ПОЛ (збільшення МА у 2 рази), підвищенням ступеня ОМБ у 2 рази і збільшенням показника токсичної плазми — молекул середньої маси у 2,5 раза. Застосування гіпербарооксії призводило до зростання активності антиоксидантних ферментів (АОФ) та рівня ПОЛ. Поєднане застосування ГБО і даларгіну призводило до підвищення каталазної активності на фоні зменшення процесів ПОЛ і ступеня ОМБ, що свідчило про антиоксидантну дію. 
Висновки. Перебіг післяопераційного поширеного перитоніту супроводжується активізацією антиоксидантних на фоні зростання процесів ліпопероксидації та ОМБ у результаті виснаження антиоксидантної системи. Застосування даларгіну має чітку антиоксидантну дію: зростає активність АОФ, знижується вміст МА і ступінь ОМБ.


Вернуться к номеру